Spy

spy-01Med Bridesmaids och The Heat har Paul Feig och Melissa McCarthy etablerat sig som den mest intressanta komikerduo där ute. Dags att syna Spy i sömmarna.

Paul Feig har en gedigen karriär bakom sig innan han slog igenom som regissör på bio, serier som Freaks and Geeks (som han också skapade), The Office och Arrested Development etablerade honom som pålitlig humorregissör. Melissa McCarthy var inte lika spikrakt med serier som Gilmore Girls och Mike & Molly men har de sista åren etablerat sig som solid komiker på vita duken (även om filmerna har varit av minst sagt varierande kvalité).

Susan Cooper jobbar centralt på CIA som analytiker och hjälper agenten Bradley Fine på dagar. Under ett uppdrag råkar Fine av misstag döda Tihomir Boyanov (då han glömt att ta sin allergimedicin), då Bayanov var den enda som visste var en mikroatombomb fanns blir läge komplicerat. När Fine sedan dör när han infiltrerar Bayanovas dotter hus och namnen på alla aktiva agenter blir komprimerade så blir det upp till Susan att bege sig ut på fältet och försöker spåra upp bomben. Men efter att ha suttit bakom ett skrivbord i så många år är det inte så enkelt att bege sig ut som agent.spy-02

Spy är den typen av film som inte tar sig själv eller sin huvudperson för seriöst och det skall vi inte heller göra.  Melissa McCarthy lyckas bra med att driva med sin övervikt för hon gör det så naturligt. Det som hade kunnat vara plumpa och dåliga skämt levereras här med skärpa och glöd. Sedan fungerar filmen utmärkt för att man släpper loss skådespelarna och låter dem svära. Inte för att svordomar automatiskt gör saker och ting roligare men här fungerar det. Jag satt och småskrattade när McCarthy avfyrar f-bombs rad. Samtidigt är det ungefär så rolig som filmen blir. Man sitter och småskrattar åt grova skämt som innehåller svordomar eller sexuella implikationer. Det blir aldrig mer sofistikerat än så.

Spy är en film som beror väldigt mycket på ens humör. Jag såg den på en fredag kväll efter en hård vecka på jobbet och då fungerade filmen alldeles utmärkt. Melissa McCarthy är filmens stjärna och den som står i centrum. Och visst har hon bra komisk talang men jag vill lyfta fram de andra skådespelarna som kanske överraskar mer. Jason Statham är lysande i sin roll som Rick Ford, han levererar sina repliker med precis som samma allvar som han alltid gör. I tillsammans med kontexten av det han faktiskt säger gör att han har några av filmens roligaste repliker. Sedan har vi Allison Janney som visserligen har gjort komedier tidigare men är mest känd för The West Wing. Samma sak med henne, en person som spelar sin karaktär allvarlig i en komedi kan göra rollen så mycket roligare.spy-03

Spy är inte för den sofistikerade tittaren, en av filmens roligaste scener involverar bilder på en erigerad penis. Samtidigt är du beredd på lite grov och vulgär humor så kan du ha en rolig stund framför tv:en. Kanske inte den roligaste filmen jag sett men den fungerar för stunden.

Med Bridesmaids och The Heat har Paul Feig och Melissa McCarthy etablerat sig som den mest intressanta komikerduo där ute. Dags att syna Spy i sömmarna. Paul Feig har en gedigen karriär bakom sig innan han slog igenom som regissör på bio, serier som Freaks and Geeks (som han också skapade), The Office och Arrested Development etablerade honom som pålitlig humorregissör. Melissa McCarthy var inte lika spikrakt med serier som Gilmore Girls och Mike & Molly men har de sista åren etablerat sig som solid komiker på vita duken (även om filmerna har varit av minst sagt varierande kvalité). Susan…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.