Spotlight

spotlight002

    Spotlight belönades med två Oscar, bästa film och bästa manus. Det var dessutom den första film baserat på en verklig händelse som vunnit bästa film-kategorin.

På dagstidningen Boston Globe finns en avdelning som sysslar med grävande journalistik som heter Spotlight. Tanken är de ska likt SVTs Uppdrag granskning rikta strålkastaren mot skumma affärer. I filmen är året 2001 och spotlightredaktionen har fyra reportrar som ägnar sig åt undersökande reportage. En artikel kan ta allt från veckor till månader innan de publicerar och Spotlight är som en hemlig sfär inom Boston Globe. Få vet vad de undersöker innan det publiceras.

spotlight_utvald

De får en ny chefredaktör (Liev Schreiber) som undrar varför inte mer skrivits om påståenden att en lokal präst utfört sexuella övergrepp mot barn i närområdet. Spotlight-gruppen sätts att undersöka och successivt växer undersökningen från en präst till ett åttiotal i enbart Boston. Bakom prästerna skyddar den katolska kyrkan som utnyttjar sin ekonomiska och politiska makt för att hålla de katolska Bostonborna i schack. Spotlightredaktionen kommenterar det hela i en diskussion att ”alla vet om storyn utom vi”.

spotlight001

Spotlight fokuserar helt på ämnet och inte på personerna vilket är filmens stora styrka. Huvudpersonerna, möjligtvis Mark Ruffalo exkluderad, är rentav tråkiga karaktärer. Vi lär inte känna dem alls och inga sidohistorier kring redaktionen eller familjerelationer tar fokus från den dramatiska nerven i handlingen. Spotlight sätter även ljuskäglan på vikten av den grävande journalistiken och varför den behövs. Speciellt idag när nyheter lätt reduceras till underhållning som helst ska kunna summeras på 140 tecken.

spotlight006

Grävande journalistik tar tid. Den noggranna journalistiken måste få ta tid. När lokaltidningen Boston Globe publicerade sitt avslöjande hur den katolska kyrkan där kardinaler och biskopar systematiskt mörklagt och blundat för sexuella övergrepp blev det såklart ett scoop av sällan skådat slag. Det var som att lyfta locket på Pandoras box och spreds sig till alla världens hörn från Boston. Präster och förövare flyttades runt istället för att stängas av och åtalas, inte bara i Boston utan i hela världen, allt med den katolska kyrkans välsignelse.

Spotlights grävande journalistik resulterade i en lista över 200 sexualförbrytare bara bland Bostons präster. Prästen John Geoghan, som nämns i filmen, dömdes till tio års fänglese för övergrepp mot mer än 130 barn under 30 års tid. Bostons stift tvingades i konkurs och härvan visade kopplingar hela vägen in i Vatikanen.

spotlight004

Regissören Tom McCarthy har tidigare gjort The Station Agent och The Visitor. De båda filmerna tar parti för udda människor. I Spotlight finns dessa människor i aktivisten Phil Saviano (Neal Huff) och advokaten Mitchell Garabedian (Stanley Tucci) som trots en övermäktig motståndare tagit strid för att få fram sanningen. Det är här Spotlight sklijer sig mot andra murvelfilmer, som Insider eller Alla presidentens män, genom att belysa journalisternas och tidningens tillkortakommanden. Dels mot offren för att de inte grävt djupare tidigare och dels för att både Saviano och Garabedian kontaktat tidningen med fakta för att skapa uppmärksamhet kring sexbrotten men istället svikits.

Det är den andra gången jag sett Spotlight nu och den håller fantastiskt bra fastän man vet vad som kommer hända. Filmen är oerhört tankeväckande och visar hur religiös makt och institutioner utan insyn kan förvanska vår verklighetsuppfattning. En av de viktigaste lärdomarna är faktiskt att ifrågasätta det som ”inte får ifrågasättas”. Att utmana normer och ”sanningar”.

 

    Spotlight belönades med två Oscar, bästa film och bästa manus. Det var dessutom den första film baserat på en verklig händelse som vunnit bästa film-kategorin. På dagstidningen Boston Globe finns en avdelning som sysslar med grävande journalistik som heter Spotlight. Tanken är de ska likt SVTs Uppdrag granskning rikta strålkastaren mot skumma affärer. I filmen är året 2001 och spotlightredaktionen har fyra reportrar som ägnar sig åt undersökande reportage. En artikel kan ta allt från veckor till månader innan de publicerar och Spotlight är som en hemlig sfär inom Boston Globe. Få vet vad de undersöker innan det publiceras.…

Review Overview

Betyg

90

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.