Split

Psykisk ohälsa är något som många är drabbad utav, men ingen pratar om det. Det är oerhört tabubelagt och man får skämmas om man mår psykiskt dåligt, vilket är så fel på så många sätt. Vissa bryter benet, andra bryter själen. Psykisk ohälsa syns inte alltid, men i Split så märker tittaren snabbt att huvudkaraktären har det otroligt tufft rent psykiskt.

Kevin lider av DID, dissociative identity disorder. I hans kropp finns 23 olika personligheter, alla med speciella drag. Vissa bär glasögon, andra har diabetes och några är jättestark. Han kidnappar tre unga tjejer som ska offras till ”odjuret”. Han är dock ändå medveten om sin sjukdom och har hjälp av Dr. Karen Fletcher, som är den enda som tror på Kevin och hans olika personligheter. Hon tror också att ”odjuret” är personlighet nummer 24, som ingen tidigare mött.

M. Night Shyamalan är kanske inte en av de populäraste regissörerna, men jag tycker mycket om Sjätte Sinnet och Unbreakable. Jag gillar det där psykologiska i de filmerna. Man måste vara lyhörd och hänga med lite extra för att kunna uppskatta filmen, vilket jag gör. James McAvoy är otroligt bra i rollen som Kevin, Patricia, Hedwig, Dennis, Barry och alla andra personligheter och visar verkligen vilken fantastisk skådespelare han är! Övrigt skådespel är inte heller fy skam. Och likt alla andra filmer från regissören så bjuds det på en härlig twist som fick mig att spärra upp ögonen och högt utropa ”WHAT?!”.

De övriga huvudkaraktärerna, de tre tjejerna, får vi inte veta så mycket om, förutom en tjej vid namn Casey. Vi får veta att hon är en enstöring som gärna håller sig ensam. Och hon är den enda karaktären som har en backstory. Jag skulle gärna vilja se lite mer historia om varför det blev som det blev för Kevin. Vi får vid ett blinka-så-missar-du-ögonblick en kort, kort tillbakablick i hans liv där han verkar ha haft det svårt med sin mor. Men det räcker inte riktigt till och det finns gott om plats att peta in en backstory i bilder för McAvoys karaktär också.

Visst innehåller den många klyschor, men vilken film gör inte det nu för tiden? I det här fallet funkar de ändå rätt bra. Kameravinklar, ljud och ljus är bra och ger en bra filmupplevelse. Den är inte läskig och skrämmande på samma sätt som en regelrätt skräckfilm, men på något sätt skrämmande ändå eftersom människans psyke spelar en stor roll i filmens handling, och det är kusligt. I övrigt, en mycket bra och sevärd film.

Psykisk ohälsa är något som många är drabbad utav, men ingen pratar om det. Det är oerhört tabubelagt och man får skämmas om man mår psykiskt dåligt, vilket är så fel på så många sätt. Vissa bryter benet, andra bryter själen. Psykisk ohälsa syns inte alltid, men i Split så märker tittaren snabbt att huvudkaraktären har det otroligt tufft rent psykiskt. Kevin lider av DID, dissociative identity disorder. I hans kropp finns 23 olika personligheter, alla med speciella drag. Vissa bär glasögon, andra har diabetes och några är jättestark. Han kidnappar tre unga tjejer som ska offras till "odjuret". Han…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.