Spionernas bro

Spielberg står för regin, bröderna Coen har skrivit manus och Tom Hanks spelar huvudrollen. Visst vattnas det i munnen på alla filmälskare när man läser det. Och Spionernas bro är gott hantverk men inte så mycket mer.

Läs Fredriks recension för handlingen. Här blir det mer fokus på mina åsikter kring filmen. Det går som sagt var inte att anklaga filmen för att inte vara gott hantverk. Spielbergs regi lyser igenom i varje scen och allting är perfekt genomfört och regisserat. Varje detalj sitter där den skall och att se filmen är som att föras tillbaka sextio år i tiden. Och att välja ett ämne som U2-affären gör att det finns en historisk bakgrund som de flesta känner till eller i varje fall har hört talas om. Och Tom Hanks är verkligen klanderfri i huvudrollen, han är sitt vanliga trygga jag och leder oss galant genom filmens scener. Och med skådespelare som Amy Adams, Mark Rylance och och Alan Alda i mindre roller så har vi en ensemble som håller jämna steg med Hanks. Det blir aldrig en enmanshow vilket är tur.spionernas-bro-02

Samtidigt saknar filmen liv för mig. Filmen stora problem är att den aldrig fångar mig som tittare. Jag sitter och väntar på att spänningen skall komma, att jag skall oroa mig för huvudpersonen och om han skall lyckas men det sker aldrig. Istället glider vi tryggt igenom varje scen i sina utsöka detaljer och dialoger vidare till nästa. Det sker aldrig något oväntat som får mig att oroa mig över det som komma skall. Utan allting är utslätat och perfekt. Bröderna Coens manus kanske är svaghet, lite för tillrättalagt och lite för lite osäkerhet. Jag vet, det är små petitesser på det stora hela men jag stör mig på det.

Det reflekterar också mitt betyg. Jag kanske är snål och elak men jag förväntar mig mer när det är så stora namn som står bakom en film. Samtidigt går det inte att komma ifrån att detta nog är den bästa skildringen av kalla kriget vi har sett sedan Thirteen Days av Roger Donaldson för 16 år sedan.

Spielberg står för regin, bröderna Coen har skrivit manus och Tom Hanks spelar huvudrollen. Visst vattnas det i munnen på alla filmälskare när man läser det. Och Spionernas bro är gott hantverk men inte så mycket mer. Läs Fredriks recension för handlingen. Här blir det mer fokus på mina åsikter kring filmen. Det går som sagt var inte att anklaga filmen för att inte vara gott hantverk. Spielbergs regi lyser igenom i varje scen och allting är perfekt genomfört och regisserat. Varje detalj sitter där den skall och att se filmen är som att föras tillbaka sextio år i tiden.…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.