Spider-Man: Homecoming (4K UHD)

Marvel-universumet expanderas ytterligare när allas vår favoritspindel får en egen film i efter den korta men riktigt stabila debuten i Captain America: Civil War. Med egen film menar jag såklart inom Marvels superhjälteföljetong, för både Sam Raimi och Marc Webb har ju sedan tidigare levererat varsin filmserie med högst blandat resultat. Men som bekant, den som väntar på något gott…

Spider-Man/Peter Parker (Tom Holland) presenteras genom en mobilfilm han själv filmat strax innan, under och efter sitt gästinhopp med Avengers. Tonen av filmen sätts redan här – det är bra komik och lekfullt utan att bli tramsigt och för oseriöst. Tvärtom är det här en liten ljusglimt i kontrast till andra av dagens superhjältefilmer – Marvel inkluderat. En ocean av ljus jämfört med DC Universe.

Valet av den relativt oprövade regissören Jon Watts (Cop Car) var när det kom till kritan ett bra val, för Spider-Man: Homecoming håller en hög nivå från början till slut. Vi slipper, tack och lov, se hur Parker blir biten av den där sabla spindeln, utan här nämns det bara i förbifarten av hans bästa kompis Ned (Jacob Batalon) i samband med tonvis av andra frågor när han får reda på Spider-Mans identitet. I rollen som Adrian Toomes/Vulture ser vi Michael Keaton som gör ett gediget jobb som filmens skurk. Dock brukar han porträtteras annorlunda i serietidningarna där han är en gammal man som jagar ett sätt, eller finner ett, att bli ung på igen.

Filmen vävs på ett snyggt sätt in bland de andra Marvel-rullarna. Keatons karaktär knegar som skrotsamlare och har huggit tag i ett riktigt inkomstbringande jobb när han städar upp efter händelserna i The Avengers (2012), men får strax se allt grusas av att Tony Stark (Robert Downey Jr.) tillsätter Department of Damage Control istället. Tony Stark/Iron Man gör även han några gästinhopp utan att alls ta för mycket plats, vilket i varje fall jag var rädd för på förhand.

Tom Holland gör den bästa tolkningen av karaktären hittills. Vi har aldrig sett Spider-Man så ung tidigare, 15 år, som här vilket märks allra tydligast i mobilfilmen han själv spelar in inledningsvis då det inte är långt ifrån att han imploderar av övertaggning. Denna tonårspubertet ligger som en slöja över hela filmen sedan som stundtals kan jämföras vid valfri high school-rulle. Parker ser inte riktigt faran i det han gör, utan han tycker bara att allt är superhäftigt och kan inte vänta förrän Stark, som agerar som Parkers skyddsling, ska plocka in honom i Avengers.

I mitt tycke är det här nog den bästa Marvel-rullen hittills. Den håller högst lägstanivå av alla filmer i universumet, även ifall slutfighten är ungefär lika svag som vanligt. Tills nästa gång önskar jag mig dock ett tillskott. En coolare skurk, för även om Keaton som sagt gör det bra är inte Vulture en av de häftigaste elakingarna till Spider-Man. Glöm inte att kolla sluttexterna som vanligt när det gäller Marvel – där kanske min önskan redan besvaras.

Utgåvan:

Spider-Man: Homecoming dyker upp på denna 4K-utgåva med HDR och Dolby Vision. Bilden är strålande även fast det är uppskalat från 2K, och är således inte en ”äkta” 4K, som det ju heter. Som ljudspår får du Dolby Atmos. Vidare får vi ungefär en timmes extramaterial med bland annat deleted scenes, bloopers och något som kallas för ”The Spidey Study Guide – ett trevligt pop up-textspår som dyker upp genom filmen och drar paralleller samt referenser till serietidningarna.

Marvel-universumet expanderas ytterligare när allas vår favoritspindel får en egen film i efter den korta men riktigt stabila debuten i Captain America: Civil War. Med egen film menar jag såklart inom Marvels superhjälteföljetong, för både Sam Raimi och Marc Webb har ju sedan tidigare levererat varsin filmserie med högst blandat resultat. Men som bekant, den som väntar på något gott… Spider-Man/Peter Parker (Tom Holland) presenteras genom en mobilfilm han själv filmat strax innan, under och efter sitt gästinhopp med Avengers. Tonen av filmen sätts redan här – det är bra komik och lekfullt utan att bli tramsigt och för oseriöst.…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.