Spela online eller inte

Jag satte mig ner under julen och januari och började spela igenom mina spel och det känns skönt att vara igång! Men jag passade samtidigt på i och med att jag hade några veckor semester att gå igenom spelen och kika lite på vilka som har någon form av onlinekomponent. Och då väcks frågan, varför fortsätter bolag att försöka få in online med ett skohorn i produkter som uppenbarligen gör sig bättre som offlinespel.

Ett tag hade vi att varje spel skulle ha någon form av online, framförallt om det var första eller tredjepersonsshooter. Då skulle det alltid finnas en multiplayer du kunde spela mot andra på olika banor. Jag förstår att man tittar på Activision och hur väl de lyckades ha den balansen med Call of Duty i flera år. Men ett spel som Bioshock 2, fantastisk historia och en bra upplevelse för dig som ensam spelare. Men jag tror ingen som försökte spela det i multiplayer kändes sig särskilt nöjd med hur det fungerade. Samma sak med Far Cry 3 och Dead Space 2. Jag har bra minnen av spelen men jag kan inte minnas någon pratade om hur kul det var att spela dem online mot andra.

Bra spel men multiplayer var verkligen onödigt.

Men under sent 00-tal och 10-tal var det pliktskyldigt att utvecklarna skulle slänga på en multiplayer för att bolaget krävde det. Tror inte att det fanns någon spelare som kände ett behov av detta. Samma sak blev det med alla racingspel. Plötsligt skulle du kunna spela online mot andra i Need for Speed eller Forzon Horizon. Inte för att de behövdes utan för att bolagen känner att det är ett krav.

Nyligen skrev jag en recension av Need for Speed Heat, det senaste spelet i serien. Jag hade riktigt kul med det och blev positivt överraskad men spelade nästan hela tiden offline för jag såg inget behov att spela online. Två månader efter släpp i början på januari när jag var ledig bestämde jag mig för att se hur online-delen var. Det har gått åtta veckor och är jullov för de flesta så lite folk borde spela det? Under två kvällar lyckades jag koppla upp mig med som max tre andra samtidigt och ingen av dem hade något som helst intresse att köra lopp online när jag utmanade dem. Det var bara mest frustrerande att sitta och vänta och vänta och konstatera att ingen bryr sig.

Bra spel som fokuserar på kampanjen och inget annat.

Detta är alltså åtta veckor efter släpp. I en månad som traditionell är väldigt lugn med nya spel då det är jul och bolagen fokuserar på att komma med nya spel i början på året till alla som fått en konsol i julklapp. Så det fanns inte så många andra nya spel att konkurrera med. Men det visar också hur onödigt det är med online eller multiplayer om den delen av spelet bara är död efter ett par veckor.

Som tur var känns det som det finns lite hopp. Många spel som kommit ut de sista från de stora bolagen var exklusiva som single player och en forcerad multiplayer syntes inte alls på spel som Spider-Man, God of War, Metro Exodus, Assassin’s Creed Origins för att nämna några. Jag hoppas denna trend fortsätter under 20-talet.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.