Special Forces

Special Forces, eller som den egentligen heter: Forces Spéciales, är en fransk actionfilm som liknar upplägget i Tears of the Sun med Bruce Willis. En fransk journalist kidnappas av talibaner som för henne från Afghanistan till Pakistan och den franska regeringen skickar in elitsoldater för att frita henne. Hur svårt kan det vara?

Krigskorrespondenten Elsa (Diane Kruger) kidnappas och blir satt framför kameran för att förmedla talibanernas budskap till världen. Hon vägrar och det betyder att hon inte har många dygn kvar i livet. Budskapet når Paris och presidenten godkänner en insats med elitsoldater, forces spéciales, som leds av Kovax (Dijmon Hounsou).

Relativt snabbt hittar de sex elitsoldaterna byn där Elsa hålls fången och lyckas relativt lätt frita henne. När de skall återvända till sin återsamlingsplats får talibanerna i byn oväntat förstärkning och de tvingas retirera under kraftig beskjutning. De inser ganska snart att de inte kommer nå platsen i tid där helikoptrarna skall hämta dem. När en helikopter dessutom skjuts ned är det enda alternativet att fly till fots över det karga bergslandskapet. Jagade av talibanerna decimeras de en efter en och Kovax tar beslutet att de måste vandra över bergen in till Afghanistan – en vandring lika farlig som att jagas av talibanerna.

Forces Spéciales är en klassisk krigsfilm och har du sett Tears of the Sun kommer du känna igen upplägget. Det är en påkostad fransk produktion utan någon som helst CGI, specialeffekter eller body doubles vilket när man ser filmen är mycket imponerande. Stridssekvenserna upplevs realistiska, autentiska och välgjorda och det bekräftas av att regissören och manusförfattaren Stéphane Rybojad har gjort rejält med efterforskningar och anlitat militärer för att få allt autentiskt.

Filmen är inte bara en actionrulle utan fokuserar till stor del på kamratskapen och de band som binder gruppen tillsammans under flykten mot frihet. Forces Spéciales är inspelad i Tadzjikistan (grannland med Afghanistan) och det är väldigt vackra och imponerande vyer som bjuds av fotografen David Janowksi.

Även om filmen löper över 104 minuter fungerar den bra även om tempot sjunker något i mitten för att sedan stressas på slutet. Ensemblen är i huvudsak fransk men trots det växlar språket mellan franska och engelska genomgående. Denis Menochet och Diane Kruger känner du igen från Inglourious Basterds. Djimon Honsou från Blood Diamond och Alain Filarz från Bourne Identity. Hela ensemblen gör väldigt bra ifrån sig.

Tyvärr är inte filmen felfri. Ständiga överflygningar och cirkelrörelser kring en punkt ger intryck av att vi ser en reklamfilm snarare en spelfilm. Något som Michael Bay säkert uppskattar mer än jag. En annan sak som stör är att i princip alla eldstrider ackompanjeras av gitarriff som påminner mig om spelet Call of Duty. Jo det ska vara coolt att knäppa talibaner och vara i franska specialförband. Slutligen och kanske det som irriterar mig mest är att det inte finns något budskap att ta med sig från filmen. Vad gör elitförbanden eller för den delen Frankrike i Afghanistan? Vad hände med storyn som  var så viktig för att Elsa skulle riskera livet för i början av filmen? Ja frågorna är många men obesvarade. Om det enda vi ska ta med oss är att svåra omständigheter föder gemenskap och svetsar samman en grupp, ja då har filmen inget nytt att tillföra.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.