Source Code

Efter att Gyllenhaal sett Moon föreslog han att Duncan Jones skulle ta sig an Source Code. Tur var väl det.

Arméhelikopterpiloten Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) sista minne var att han var på ett uppdrag i Afganistan. I nästa stund vaknar han upp på ett pendeltåg till Chicago. Han blir varse att hans medresenär Christina Warren (Michelle Monaghan) tror att han är läraren Sean Fentress och spegeln på tågtoaletten bekräftar att han ser ut som Sean och inte sig själv. När han väl får grepp om detta exploderar tåget och dödar alla ombord samtidigt som tåget spårar ur och kolliderar med ett mötande tåg.

Stevens vaknar upp igen men är nu inuti en underlig cockpit och iklädd sin militäruniform. På en datorskärm kontaktas han av flygkaptenen Colleen Goodwin (Vera Farmiga) som förklarar att han är i ”Source Code” – ett vetenskapligt experiment. Maskinen gör det möjligt att resa tillbaks åtta minuter tillbaks i tiden hos en kompatibel människa och uppleva dennes liv i en alternativ tidslinje. I Stevens fall att resa tillbaks och uppleva en alternativ tidslinje hos Sean Fentress.

Kapten Goodwin förklarar för Stevens att han är deras enda hopp att lokalisera var bomben på tåget är och även försöka lista ut vem som placerat bomben på tåget. Även om Stevens handlingar inte kan rädda personerna på tåget kan ledtrådarna hjälpa till att stoppa bombmannen från att utföra framtida bombdåd. Steven blir ombedd att resa i tiden om och om igen för att lösa pusslet.

Source Code är en sci-fi-thriller med högt tempo. Konceptet är inte nytt och det går att känna igen sig i tankegångar från filmer som Måndag hela veckan, Deja Vu och Primer. Gyllenhaals Colton är utan tvekan en sympatisk hjälte som tvingas brottas med tidsresekonceptet som vi alla vet är vanskligt att leka med. Skådespelet är av mycket hög klass och Gyllenhaal, Monaghan och Farmiga är alla mycket bra.

Manuset är skrivet av Ben Ripley som trodde det enklaste sättet att sälja in idén vara att prata om filmen på ett möte med filmbolagen. När du ser filmen inser du att det är inte är så rakt fram och Ben Ripley möttes av många nollställda blickar efter sin presentation. Det slutade med att han var tvungen att skriva ner manusidén innan bolagen fattade hur bra hans idé var. Regissören Duncan Jones tar ett kliv framåt från sin senaste film, Moon, med bra regi och finurliga lösningar.

Source Code är bara 93 minuter lång, men vilka sköna 93 minuter. Filmen är inte perfekt i alla avseenden, men det är en av de bättre sci-fi-thrillers som har kommit de senaste åren. Förutom tidsreseaspekten är filmen bitvis kul och har även en del mänsklig värme. Det är inte alltid man får det i den här genren. Tveka inte. Se den.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.