Solo: A Star Wars Story

Han Solo, allas våra älskade ’scruffy-looking nerf herder’ får sin egna film där nya skådisar axlar ikoniska roller ur en helig filmsaga. Titelrollen spelas as en fenomenal Alden Ehrenreich som går från rännstenspojke vidare mot nya äventyr och smuggeldåd. Kaos bakom scenerna har i slutresultatet blivit en enhetlig, om än platt, om än grovt underhållande äventyrsfilm. Chanserna finns att denna film inte kommer att uppskattas av alla Star Warsfans, men undertecknad är redo att slå vad om ett mycket snabbt Corelliskt fraktskepp att du kommer att svepas med ändå.

Solo: A Star Wars Story var menat att regisseras av Phil Lord och Christopher Miller (regissörerna bakom Lego movie och 21 Jump Street ) och ett sent utbyte och stora förändringar betyder att det är namnet Ron Howard som står som regissör i eftertexterna. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak. Lord och Millers imrovisatoriska registil och populärkulturella referenser kan ha resulterat i en Star Wars film med helt egen personlighet. Det kunde också ha sjunkit som en sten. Att producenterna då har kallat in en så pålitligt hantverkskunnig regissör som Ron Howard gör att Solo har hamnat, på gott och ont i linje med alla andra i sagan. Det är helt enkelt pålitlig underhållning vi får för pengarna. Med det sagt är det skådespelarna som ger mest och satsar hårdast för att filmen ska lyfta.

Alden Ehrereich passar som handen i handsken och liksom smälter in i rollen – trots att Harrison Ford funnits tatuerad på insidan av Han Solo i fyra årtionden – men ungefär två grader mindre luttrad (detta är trots allt en yngre version). På samma sätt gör Donald Glover Lando Calrissian till sin; mantlar och charm och allt. Det kan också vara lätt att glömma Joonas Suotamo under yakpälsen på Chewbacca men inte desto mindre får han skina i ett fint samspel med Ehrenreich. Det kanske låter som något av ett grabbäventyr och det är det också. De kvinnliga karaktärerna är – för att vara optimistisk – fler än vanligt och denna Han uppvisar inte lika många av de misogyna tendenserna han hade i Stjärnornas Krig. Qi’ira (Emilia Clarke) är en karismatisk närvaro som kan berätta en hel historia bakom en artig replik och några höjda ögonbryn, och Phoebe Waller-Bridge som droiden L3 är självsäker och anarkistisk (det finns en hel del att mjölka angående robotars behandling i Star Warsfilmerna).

Solo närmar sig likt Rogue One de animerade Star Warsserierna Clone Wars och Rebels och gör sin plikt för att expandera antalet karaktärer och sidohistorier och spin-offs och mytologier. Med det sagt är Solo inte lika mycket till Star Warsfilm som en heistfilm som främst är fokuserad på stölden av några värdefulla mineraler. Det är inte hela världen eller ens hela planeter som står på spel och historien hänger inte samman för fem öre, men under de två+ timmarna som filmen rullar är det tillräckligt för att mata den som är sugen med en riktigt bra matinéfilm.

Utgåvan:
Även om det inte är den bästa Star Wars-filmen hittills, vill nog många fans ha filmen om än bara för att hålla sin samling komplett. Själva filmen ser tyvärr en aning mörk och fadd ut. När vi tittade på filmen hemma hos mina föräldrar trodde de först att det var någon felaktig inställning på deras tv. Det förbättras dock något när våra hjältar lämnar den mörka planeten Corellia. Ljudet levereras på ett DTS-HDMA 7.1-spår som låter alldeles utmärkt. Blu-ray-utgåvan kommer med en extra skiva som innehåller allt bonusmaterial. Materialet består främst av klipp från inspelningen av filmen men även några borttagna scener och en gruppintervju. Bonusmaterialet känns dock väldigt tillrättalagt eftersom de flesta av oss vet att inspelningen var väldigt turbulent. Om de hade vågat visa lite mer av intrigerna hade alla klipp blivit mer intressanta. Filmen finns även att köpa på 4k-blu-ray, DVD och 3d-blu-ray. (Texten uppdaterades av Fredrik Malmquist 25/9-2018)

Han Solo, allas våra älskade 'scruffy-looking nerf herder' får sin egna film där nya skådisar axlar ikoniska roller ur en helig filmsaga. Titelrollen spelas as en fenomenal Alden Ehrenreich som går från rännstenspojke vidare mot nya äventyr och smuggeldåd. Kaos bakom scenerna har i slutresultatet blivit en enhetlig, om än platt, om än grovt underhållande äventyrsfilm. Chanserna finns att denna film inte kommer att uppskattas av alla Star Warsfans, men undertecknad är redo att slå vad om ett mycket snabbt Corelliskt fraktskepp att du kommer att svepas med ändå. Solo: A Star Wars Story var menat att regisseras av Phil…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

65

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.