Soldat Fabian Bom

Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, tar sig an Nils Poppes paradroll. För att granska detta lustspel satte jag mig ner hos min vän Sebastian, som tidigare arbetat med Poppe på Fredriksdalsteatern.

Jag ska inte sticka under stol med att jag har förutfattade meningar om ett lustspel från Vallarna. Jojje Jönsson spelar brevbärare, Stefan och Krister dricker hembränt. När jag gjorde research inför recensionen så visade det sig att Krister Classon slutade agera 1999 och gick i pension efter tio år som manusförfattare och regissör. Soldat Bom är skriven av Kristers son Lars Classon tillsammans med Jojje Jönsson som spelar huvudrollen i föreställningen Soldat Fabian Bom.

 Nu var det många år sedan jag såg Soldat Bom (1948), jag minns mest scenen där han krälar i lera. Som helsingborgare så är det märkligt att jag aldrig gått på en enda föreställning på Fredriksdalsteatern. Däremot har jag sett några filmer med Nils Poppe och flertalet föreställningar inspelade från tv som alltid sändes under trettonhelgen. 

Den plikttrogne stinsen Fabian Bom beslutar sig för att söka värvning efter att hans stora kärlek Petronella (Mia Poppe) sökt värvning som frivillig sjuksyster på Trämåla militärförläggning. Detta ogillas av Fabians syster Ulla-Britt (Annika Andersson) som kommer på idén att hon ska klä ut sig till man, söka värvning och förföra Petronella. Samtidigt ska det ske en hemlig militäroperation på förläggningen som furiren Gottfrid (Mikael Riesebeck) ska överse. Gottfrid är i sin tur förälskad i Ulla-Britt. Det är som upplagt för förvecklingar och missförstånd.

Med en klassisk filmkaraktär som ramverk har Lars och Jojje lyckats oerhört bra med detta lustspel. En farsartad handling, lagom mycket under bältet-humor, och flera ansikten som synts i Stefan och Kristers produktioner, gör att detta känns tryggt men ändå lite annorlunda.  

Både jag och Sebastian skrattade högt flera gånger under föreställningen och vi båda är överens om betyget. Gillar man lustspel, buskis eller är intresserad av Nils Poppe är detta ett måste. 

DVD-utgåvan har ingen textning, men ljudet är klart och tydligt. Bildkvaliteten är helt okej, det hade varit trevligt att se i HD men jag förstår valet att släppa denna på DVD.

Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, tar sig an Nils Poppes paradroll. För att granska detta lustspel satte jag mig ner hos min vän Sebastian, som tidigare arbetat med Poppe på Fredriksdalsteatern. Jag ska inte sticka under stol med att jag har förutfattade meningar om ett lustspel från Vallarna. Jojje Jönsson spelar brevbärare, Stefan och Krister dricker hembränt. När jag gjorde research inför recensionen så visade det sig att Krister Classon slutade agera 1999 och gick i pension efter tio år som manusförfattare och regissör. Soldat Bom är skriven av Kristers son Lars Classon tillsammans med Jojje Jönsson som spelar huvudrollen i…

Review Overview

Betyg

60

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.