Snuten i 87:e

Ed McBain, eller Salvatore Albert Lombino som han egentligen hette vid födseln, skrev ett imponerande antal böcker om poliserna i 87:e polisdistriktet. Över femtio böcker totalt och flera av dem blev filmer. Den mesta kända av dessa är Fuzz, eller Snuten i 87:e som den kom att heta i Sverige.

Filmen utspelar sig i Boston där poliserna Carella och Meyer är partners. En dag har en anonym person av sig och hotar att döda polischefen om han inte får en viss summa pengar. Till en början tar polisen inte hotet på allvar men när chefen blir skjuten kvällen efter sätts alla resurser in för att stoppa denne galning från att döda fler personer. Polisen har få ledtrådar om vem förövaren är och tiden börjar rinna ut.

Detta är en märklig film. Den är gjord som en actionkomedi men Njuta films, bolaget som släppt filmen i Sverige, har valt att marknadsföra den som en hårdkokt polisfilm. När jag satte mig ner för att se Snuten i 87:e och ett av de stående skämten genom filmen handlade om några kommunalanställda målare som skall måla om en polisstation och ställer till en massa problem för poliserna. Då blev jag först förvirrad. Vad är detta? När jag sedan googlade filmen och såg den amerikanska postern blev det tydligt att bolaget ursprungligen sålde in den som en lätt komedi. Postern visade Raquel Welch lättklädd tillsammans med en näst-intill naken Burt Reynolds (något som för övrigt aldrig förekommer i filmen).

Det finns också en balans som inte riktigt fungerar heller. Förutom utpressaren finns det ett par andra handlingar i filmen. Dels några ungdomar som går runt och tänder eld på hemlösa och en serievåldtäktsman som härjar i en park. Så ganska allvarliga och tunga ämnen. Till det kommer scener med manliga poliser utklädda som nunnor, två poliser som under ett spaningsuppdrag hånglar i sovsäck och sedan inte kan få upp dragkedjan. Som ni förstår en balans som blir svårt att upprätta hålla på ett vettigt sätt. Nu lutar man mest åt komedihållet och det gör filmen ganska dåligt om jag skall vara ärlig.

Den här typen av komedi har vi sett ganska ofta, framförallt på 80-talet när poliskomedier var det stora säkra kortet i Hollywood. Men i den här filmen är det något som saknas. Det finns ingen stuns i humorn, den landar ofta platt och det är sällan man skrattar. Om du tycker att humor är att se Burt Reynolds utklädd till nunna med en ciggar i munnen jagandes en annan man, då är detta filmen för dig. Jag ställer mina krav lite högre än så. Samtidigt är detta en typisk Burt Reynolds film från 70-talet, lättsmält humor med inte allt för stora krav på någon vettig handling där huvudkaraktären kan charma sig genom filmen.

Tråkigt då att Reynolds känns rätt stel och trist i denna film. Det är svår att diskutera filmen utan att beröra slutet. Som jag skrev, det är flera historier som löper samtidigt och sättet man syr ihop dem på är att alla personer träffas på nästan exakt samma ställe de sista fem minuterna. Då löser poliserna tre fall bara genom en ren slump. Det känns extremt forcerat.

Snuten i 87:e var den där typen av chansköp jag gjorde för jag generellt gillar polisfilmer men det är var mest en trött och sömnig ”komedi” från tidigt 70-tal. Nej tack!

Ed McBain, eller Salvatore Albert Lombino som han egentligen hette vid födseln, skrev ett imponerande antal böcker om poliserna i 87:e polisdistriktet. Över femtio böcker totalt och flera av dem blev filmer. Den mesta kända av dessa är Fuzz, eller Snuten i 87:e som den kom att heta i Sverige. Filmen utspelar sig i Boston där poliserna Carella och Meyer är partners. En dag har en anonym person av sig och hotar att döda polischefen om han inte får en viss summa pengar. Till en början tar polisen inte hotet på allvar men när chefen blir skjuten kvällen efter sätts…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Många missar i texten, särskrivningar och lätta kläder med mera….. Men annars bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.