Snow White and the Huntsman (återblicken 2017)

Bröderna Grimms samling av sagor har inspirerat mängder av filmer genom åren och det finns lika många versioner av historierna som det finns filmer. När någon säger Snövit tänker de flesta av oss på den tecknade Disney-klassikern även om det har förekommit ett antal andra filmer genom åren. Den senaste är Snow White and the Huntsman från 2012 som jag köpte av nyfikenhet.

Handlingen behövs egentligen inte skrivas om då de flesta känner till den. Det finns skillnader som känns anpassade för att fungera för en mer modern filmpublik. Det är också ett mer mörkare tema med magiska besvärjelser som kräver människooffer, demoniska soldater och den svarta skogen som ett nästan levande väsen. Det märks att manusförfattarna har försökt att göra en mer mörkare version av den klassiska sagan och på så sätt separerar sig med den tecknade filmen. Du kan läsa mer i Mats recension

Så fungerar det? Jo vars rätt så bra faktiskt. Det som förvånade mig var hur mörk och stämningsfull filmen var rakt igenom. I kungariket är det verkligen misär sedan kungen dör och Ravenna tar över tronen. Allt går i svart och det känns mer som en medeltidafilmen än något som kom ifrån sagorna. Men lite av styrkan med filmen är att man vågade ta ut svängarna mer. Snövit är här en dygdig actionhjälte som inte tvekar att plocka upp ett svärd om så behövs, Ravenna drivs av ett mörker att alla män i grunden är onda och borde förgöras. Och kungarike lider i misär under den onda drottningen styre. Sådana saker gör att filmen känns mer intressant och roligare att titta på.

Det känns också lite som att det finns ett tydligt och intressant feministisk drag rakt igenom filmen. Både Snövit och Ravenna är här starka oberoende kvinnor som inte behöver männen som finns runt dem. Det är snarare så att männen samlas runt dem på grund av deras styrka. Ett intressant grepp och det var uppfriskande att se Snövit i full stridsmundering med ett svärd i handen. Rupert Sanders gjorde sin långfilmsdebut med denna film och det är lite imponerade vad han lyckas med för att vara sin första film. Kristen Stewart är en skådespelerska som brukar få mycket skäll men jag gillade henne här, stark och obunden. Samma sak med Charlize Theron, ett riktigt starkt porträtt som styvmodern.

Snow White and the Huntsman var verkligen inte stor underhållning men för en film där jag hade förväntat mig en testosteronstinna storbudgetfilm med allt vad det innebär, filmen hade trots allt en budget på 170 miljoner, så fick jag något annat. Jag hade inte förväntat mig att filmen skulle ha ett så starkt feministiskt budskap, starka kvinnliga karaktärer och ett mörker som verkligen sipprar igenom många scener. I slutändan så är inte detta någon klassiker men den underhåller för stunden och är bättre än man först kan tro.

Bröderna Grimms samling av sagor har inspirerat mängder av filmer genom åren och det finns lika många versioner av historierna som det finns filmer. När någon säger Snövit tänker de flesta av oss på den tecknade Disney-klassikern även om det har förekommit ett antal andra filmer genom åren. Den senaste är Snow White and the Huntsman från 2012 som jag köpte av nyfikenhet. Handlingen behövs egentligen inte skrivas om då de flesta känner till den. Det finns skillnader som känns anpassade för att fungera för en mer modern filmpublik. Det är också ett mer mörkare tema med magiska besvärjelser som…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.