Sniper Elite 3 Ultimate Edition

sniper_elite_3_03Andra världskriget är nog något som aldrig kommer att bli gammalt eller gå ur tiden. The Last Great War kommer alltid att locka fram speciella känslor hos folk, kanske det är därför som konflikten fortsätter att komma igen gång på gång i både film och spel.

I Sniper Elite 3 är det Nordafrika som står på tapeten till skillnad från Sniper Elite V2 där man rörde sig i korridorsliknande banor. Denna gång har Rebellion Developments satsat på mer öppna landskap där man som spelare får en större frihet över hur man vill tackla varje område. Du har oftast ett huvuduppdrag och flera sidouppdrag som du kan göra om du vill. Sedan gäller det att smyga runt, lokalisera vart du skall ta dig och vilket sätt som är det bästa för att lösa problemet. Att smyga är spelets huvudprincip eftersom du som spelare tål väldigt lite skada. Hittar tyskarna dig är det bäst att fly långt bort tills de glömt bort att du har varit där.

Den artificiella intelligensen i ett spel som detta kan oftast kritiseras då den kan bete sig på ett sätt som är rent utsagt korkat. Efter att ha skjutit en soldat kan de andra leta efter dig en kort stund innan de återgår till sina förprogrammerade slingor. Jag tycker samtidigt att det är en viktig del  i en genre som denna. Att se mönster och förutse var någonstans man kan genomföra det bästa bakhållet för att sedan ta sig vidare. Skulle datormotståndarna vara för smarta skulle det snabbt bli en utmaning som skulle frustrera mer än roa. För den som vill kan man öka svårighetsgraden vilket gör fienden mer aggressiv och tar bort de visuella hjälpmedel som finns. Då blir spelet en sann utmaning.sniper_elite_3_04

Men jag gillar Sniper Elite 3, jag gillar att krypa runt i buskar och gillra fällor, att ligga bredvid dieselmotorer för att de dämpar ljudet av mitt skott, att först minera utgången till ett tält så att när jag knäpper vakten en bit bort och soldaterna kommer springandes exploderar minan. Och det blir aldrig tråkigt när spelet går in i röntgenläge samt går ner i slowmotion och visar hur min kula perfekt penetrerar en tysk soldats skalle från två hundra meters håll. Bara denna effekt kan få mig att spela Sniper Elite 3 i timme efter timme.

Rebellion har gjort sitt bästa för att åtgärda de problem som de tidigare spelen hade och har till stor del lyckats. Tyvärr finns det fortfarande en hel del buggar i spelet som stör även om man i denna utgåva har lyckats fått bort de flesta som plågade spelet när det släpptes. Historien som berättas är på sin höjd banal och ganska intetsägande och ingen av karaktärerna var särskilt intressanta. Fast det är väl i ärlighetens namn inte heller anledning till att någon plockar upp ett spel som Sniper Elite 3?sniper_elite_3_02

En stor anledning till att spela detta spel är dock de olika formerna av flerspelarlägen som finns, här finns det gott om variation för de flesta. Du kan spela en kampanj tillsammans med en vän eller bege dig in i sten hårda prickskyttedueller med andra spelare. Ultimate Edition lägger dessutom till några extra banor och uppdrag som bonus.

Sniper Elite 3 är ett spel som inte kommer att revolutionera spelvärlden men som kan ge den som gillar att smyga runt och skjuta folk på avstånd en trevlig stund. Jag hade kul när jag spelade kampanjen och flerspelarlägena gav mig några fler timmar av underhållning.

Andra världskriget är nog något som aldrig kommer att bli gammalt eller gå ur tiden. The Last Great War kommer alltid att locka fram speciella känslor hos folk, kanske det är därför som konflikten fortsätter att komma igen gång på gång i både film och spel. I Sniper Elite 3 är det Nordafrika som står på tapeten till skillnad från Sniper Elite V2 där man rörde sig i korridorsliknande banor. Denna gång har Rebellion Developments satsat på mer öppna landskap där man som spelare får en större frihet över hur man vill tackla varje område. Du har oftast ett huvuduppdrag och flera sidouppdrag…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.