Snabba Cash II

I början av 2010 tändes lamporna i biosalongen, så otroligt mycket hände på kort tid och så helt plötsligt var filmen slut. Där satt jag, undrade hur det hade gått med alla, vad skulle hända nu? Igår, ungefär två och ett halvt år senare, kickade jag in filmen i Blu-ray spelaren och kände återigen samma upprymda känsla, vad ska hända nu? Idag fick jag äntligen veta vad som hände. 

JW har suttit tre år och ska på sin första obevakade permission. Tanken är att han ska möta upp Nippe och tillsammans ska de sälja en idé som JW jobbat med i fängelset och det ska ge honom en chans till arbete när han kommer ut. Mrado blev förflyttad till samma fängelse ett tag tidigare och mot alla odds så har de lyckats bygga upp en vänskap, han sitter och trycker på ett brev som han skrev men som han aldrig klarade av att skicka till Lovisa. Tyvärr är Lovisas medverkande i filmen väldigt liten, jag tycker det är tråkigt för deras relation byggdes upp så fint under ettan, men samtidigt är det förståligt att det inte gick att få med. JW och Mrado utgör en av de tre historierna som den här filmen kretsar kring.

Den andra historien handlar om Jorge som vi i början av filmen finner i en liten gummibåt. Han har fortfarande drömmar om att bli en kokainkung och sitter nedanför ett stort fartyg som det snart kastas ut två stora sportbagar från, väskorna är fyllda med kokain värde 10 miljoner kronor. Det är lite otydligt vart han har varit de senaste tre åren, men det spelar ingen större roll heller egentligen. Vi kastas snart in i hans värld igen där allt han gör är att försöka trösta och hjälpa sin syster, men det skiter sig såklart.

Så, nu har vi koll på vart JW, Mrado och Jorge hamnade efter senaste filmen. Kvar har vi såklart maffiabossen Radovan och Mahmoud. Radovan satt ju säkert när ettan slutade och Mahmoud var den som hjälpte honom att sätta dit alla. Mahmoud kämpar fortfarande för att få Radovans respekt, men han blir mest behandlad som ohyra. Men när han har en stor skuld till Radovan får han en möjlighet att stryka ett streck över allt han är skyldig. Men han behöver självklart göra en sak.

Det är här de tre historierna lindas in i varandra. Jorges idé funkar inte riktigt som det var planerat så det slutar med att han snor en massa pengar, Radovans pengar. Därför ber han Mahmoud att skjuta honom, och här startar det där som är så jobbigt att kolla på. Mahmouds kamp mellan att inte skjuta Jorge och i så fall dö själv, eller att återigen svika en mycket gammal vän. Det är fantastiskt skådespeleri av Fares Fares i den här filmen, en applåd till honom. Överlag är det väldigt starkt skådespeleri i alla roller, karaktärerna känns verkligen levande. Men nu ska vi binda in JW och Mrado i denna historien också. JWs permission sket sig, såklart. Han bestämmer sig för att inte åka tillbaka till fängelset och hans nya kompis Mrado vill självklart hänga på. Deras plan är att råna en pengatvättare, Misha, som Mrado känner till, efter det så ska de gå skilda världar och starta om på nytt. Så Misha tvättar alltså mängder med pengar, vilket betyder att han har mycket pengar hemma, vems pengar? Radovans pengar.

Men utöver grundhistorien så finns det många små sidogrejer som förgyller filmen. Den första filmen hade en fin historia med mycket actionscener, den här bygger på den fina historian och det är inte så mycket explosioner kanske, men den blev inte tråkig i ens en sekund. Jag har inte läst böckerna, men jag tycker att det märks att både ettan och tvåan är baserade på böcker. Jag kunde inte sätta fingret på det riktigt, vad det var som gjorde att det märktes. Jag vet att det är karaktärerna, men det är något mer. Jag tror att det är alla de där småsakerna som brukar strykas ur filmer, som klassas som segt eller tråkigt. Det kan vara ett kort telefonsamtal med en mamma, några sekunder vid en gravsten eller kanske bara att någon ger en present till sin syster. Det är inga stora saker, men man bryr sig mer om karaktärerna på något sätt. De känns levande och därför är det lättare att sugas in i den världen. Den här är minst lika välgjord som sin föregångare och jag kan inte säga om någon är bättre än den andra. Båda lyckades med exakt samma sak på en punkt i alla fall. I dag när lamporna tändes så tänkte jag ”Vad ska hända nu?”, jag hoppas att jag inte behöver vänta riktigt lika länge den här gången.

About Camilla

One comment

  1. En grymt bra recension! Precis sådär tycker jag också. Den blev aldrig någonsin tråkig och den var lika bra som den första. Bra Skådespeleri och den väckte mycket känslor och tankeprocessen satte igång direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.