Smurfarna – Den försvunna byn

De är tre äpplen höga, bär endast mössa och byxor, och de är blå. Smurfarna är tillbaka i en datoranimerad långfilm, och jag har sett den tillsammans med mina barn. Är den bättre än live-action filmerna som kom för några år sedan? Läs vidare och ni skola finna svaret.

Smurfarna lever som vanligt väldigt lugnt och harmoniskt i sin lilla svampby. Detta tills en dag då de upptäcker att det finns en annan smurfby, och Gargamel är i farten och ska fånga smurfarna i den andra smurfbyn. Smurfan, Glasögonsmurfen, Klumpsmurfen och Muskelsmurfen ger sig ut på ett rejält äventyr för att hitta den försvunna byn innan Gargamel gör det. Samtidigt går Smurfan i tankarna vilken typ av smurf hon är. Varför heter hon bara Smurfan? Vad har hon för egenskaper? Hon är medveten om att hon skapades av Gargamel för att kunna lura till sig alla andra smurfar, men hans plan blev inte som tänkt.

Storyn om Smurfan är bekant för de som har sett tidigare filmatiseringar, och även några tecknade avsnitt från 80-talet. Det sägs att Smurfarna- Den försvunna byn är en uppföljare till filmen från 2013, och det märks till viss del. Det är en ganska tråkig story i övrigt. Enformigt på något sätt. Det saknas humor och de vuxenskämt som går över huvudet på barnen lyste med sin frånvaro, och det är något man gärna vill uppleva som förälder när man ser film med barnen. Det var inte många skratt i tv-soffan här hemma. Min 5-åriga son tyckte dock mycket om filmen, för den var bra. Kort och koncist svar.

Jag som vuxen däremot uppskattade inte filmen lika mycket. Däremot är animationen, likt många andra Sony Pictures Animations, mycket bra. Den är behaglig att titta på och är lagom detaljrik. Jag blev lite nostalgisk när de började spela ”Blue (da ba de)” med Eiffel 65 i en scen, men blev samtidigt besviken då den kändes väldigt malplacerad. Att köra helt och hållet CGI fungerar betydligt mycket bättre än live-action filmerna som dök upp för några år sedan, så i det avseendet är Smurfarna – Den försvunna byn bättre än föregångarna, men storymässigt är den svag. Jag hade gärna sett mer humor. Så med det sagt, Smurfarna är en familjefilm som riktar sig mer åt de yngre familjemedlemmarna.

De är tre äpplen höga, bär endast mössa och byxor, och de är blå. Smurfarna är tillbaka i en datoranimerad långfilm, och jag har sett den tillsammans med mina barn. Är den bättre än live-action filmerna som kom för några år sedan? Läs vidare och ni skola finna svaret. Smurfarna lever som vanligt väldigt lugnt och harmoniskt i sin lilla svampby. Detta tills en dag då de upptäcker att det finns en annan smurfby, och Gargamel är i farten och ska fånga smurfarna i den andra smurfbyn. Smurfan, Glasögonsmurfen, Klumpsmurfen och Muskelsmurfen ger sig ut på ett rejält äventyr för…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.