Small Apartments

Small Apartments handlar till mångt och mycket om just små lägenheter i Los Angeles, eller snarare om människorna i dessa små lägenheter. Det är en skruvad berättelse om underliga figurer i Änglarnas stad. Exil-svensken Jonas Åkerlund har gjort en typisk Los Angeles-film med en hel radda kända skådespelare ur en massa olika genrer. Det är skruvat och det är crazy, men är det då bra?

Small Apartments 01

Franklin Franklin (Matt Lucas) drömmer om Schweiz och spenderar sina dagar med att spionera på grannarna iförd stora vita kalsonger och oftast inget mer. Hans grannar uppskattar heller inte när han spelar på sitt tre meter långa alphorn. Hans bror, som självmant skrivit in sig på mentalsjukhuset, skickar honom en massa kassettband med inläst självhjälpsterapi och sina avklippta tånaglar. Man kan lugnt säga att livet inte direkt leker för Franklin och värre blir det när han råkar ha ihjäl sin hyresvärd och försöker dölja det genom att arrangera det som ett självmord. Detta leder till en massa förvecklingar som bland annat blir ödesdigert för Tommy Balls (Johnny Knoxville), en granne till Franklin som är en övervintrad punkare som fortfarande gör revolt mot allt.

Small Apartments 04

Jag är ett stort fan av Little Britain och såg dem bland annat live i London för ett antal år sedan, och i stort är det Matt Lucas och hans karaktär som jag fastnade för i Small Apartments. Detta var första gången jag såg Matt Lucas agera efter någon annans manus, men i mycket är hans figur Franklin Franklin någon som skulle kunna vara en spin-off på en karaktär i Little Britain. Matt har som sagt sällan mer än stora vita kallingar, strumpor och skor på sig, knappt ens när han går ut. Det är lite kul i början men det håller inte hela vägen, precis som filmen i helhet.

Den startar riktigt bra men allteftersom den rullar på tappar jag intresset. Det känns allt mer som att saker och ting skruvas till för effektens skull och det blir allt ointressantare förvecklingar. Det är synd att den röda tråden brister hela tiden för vissa scener är riktigt roliga och intresseväckande. Men det räcker inte med att ha en massa coola skådespelare som dyker upp i oväntade roller som James Caan (Bottle Rocket) som sur granne, Dolph Lundgren (The Expendables 2, Universal Soldier: Day of Reckoning) som en mental tränare à la TV-shop, Peter Stormare (Lockout) som hyresvärden, Billy Crystal (Deconstructing Harry) som polisdetektiven, Johnny Knoxville m.fl. Var för sig är det många geniala rollbesättningar och scener men det blir inte tillräckligt väl sammanbundet.

Small Apartments 03

Om jag hittat rätt i listorna är Small Apartments regissören Jonas Åkerlunds tredje långfilm efter Spun (2002) och Horsemen (2009). Även om han också hunnit med en mängd kortfilmer och musikvideos och musikfilmer tror jag att han skulle behöva bli lite mer produktiv för att verkligen hitta hem i detta format. Filmen är inte dålig men den är alldeles för ojämn för att jag ska kunna rekommendera den. Den kanske hade blivit bättre som en serie kortfilmer? De bitar av Small Apartments som är bra är samtidigt riktigt bra så med mer frekvent träning kanske det kan bli riktigt bra film som kommer från Jonas Åkerlund.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.