Sleeping Dogs – Definitive edition

sd3

I år har vi fått Tomb Raider – Definitive edition, Last of us remastered och nu är det dags för Sleeping dogs – Definitive edition. Vad har spelen gemensamt? De släpptes till förra generationens konsoler och har sedan omarbetats för Playstation 4 och Xbox One. Det har varit ett framgångsrikt recept för försäljning än så länge men är Sleeping dogs – Definitive edition ett spel som gör sig bra på den nya generations konsoler? Borde Square Enix satsat på att utveckla nya spel istället? 

Spelet börjar actionfyllt direkt när du kastas in i en droguppgörelse som snabbt urartar. Du spelar som Wei Shen som efter en kort misslyckad flykt från polisen visar sig vara en undercoverpolis. Shen har fått i uppdrag att infiltrera den våldsamma Sun On Yee-triaden som försöker ta över Hong Kongs undre värld. Spelet är fyllt av action från början till slut och din lojalitet kommer att prövas av både korruption och pliktkänsla. Desto längre spelet fortskrider så blir linjerna mellan plikt och faktisk tillhörighet otydligare. Dina metoder ifrågasätts och dina beslut blir tunga avvägningar som kommer att få konsekvenser för Wei Shen. Storyn berättas genom många och välgjorde mellansekvenser där skådespelarinsatser håller högsta klass. Förutom den utmärkta huvudstoryn (som tar ca tjugo timmar att klara) så finns det dessutom två expansioner inkluderade i denna utgåva av spelet.

Grafiken i spelet är bra men det märks tydligt att spelet i grunden inte är skapat med Playstation 4 eller Xbox One i åtanke. Spelet stödjer varken 1080p eller mer än 30 bilder per sekund vilket gör att spelet till viss del känns daterat. Ljuseffekter och modeller är grymma men de hade kommit mer till sin rätt i högre upplösning och bättre bilduppdatering. Gränssnittet i spelet är minimalistiskt och tydligt utan att stjäla någon fokus från spelet. Med detta sagt håller spelet fortfarande en hög grafisk nivå och är mer än tillräcklig för att förmedla denna våldsamma historia.

sd2

Det är lätt dra paralleller till Grand Theft Auto V när ett spel med öppen värld, brottslingar och bilar hamnar i dina händer. Sleeping dogs fick fina recensioner när det kom 2012 och var en positiv överraskning för många. I svallvågorna av Rockstars Grand Theft Auto V det svårt att konkurrera om titeln som ett bra öppenvärld-spel men i actionfyllda närstrider imponerar Wei Shens brutalitet. Du kan slå, sparka och kasta dina motståndare på en stor mängd sätt utan att det blir särskilt komplicerade kontroller. Det är väldigt tillfredsställande att sänka de rivaliserande gängens hejdukar och det finns många av dem. Spelets Hong Kong är stort och fullt med liv. Därför krävs det en hel del tid bakom ratten för att dig runt men tyvärr är detta biten av spelet som inte imponerar alls. Att kunna trycka på en knapp för att ramma andra bilar kanske är effektivt men det ser verkligen inte särskilt bra ut. Att styra bilarna är varken smidigt eller vackert och kameran är klumpig och bökig. Det finns en uppsjö av sidouppdrag, kläder och lägenheter att fördriva Shens tid med. Vart din lojalitet hamnar påverkas främst av hur du spelar. Skall du vara laglydig och fullfölja ditt uppdrag som polis eller en bli en fullblomstrad gangster?

sd1

Har du inte spelat Sleeping Dogs ger denna utgåva av spelet mycket för pengarna. Spelet finns att få tag på för runt 500 kr och för det får du många speltimmar i ett välgjort spel. Wei Shens historia är spännande och fartfylld men problemet för Square Enix är att Grand Theft Auto V kommer ut till våra nya konsoler senare i månaden. Har du redan spelat det kan det tyvärr vara försent för dig att imponeras av Shens historia. Jag vill ändå slå ett slag för Sleeping dogs – Definitive edition eftersom det levererar så pass mycket nöje till ett bra pris. Kanske är det dags att byta ut San Andreas mot Hong Kong i några timmar? Square Enix har med denna utgåva av spelet skapat ett fullsmockat actionpaket som fortfarande håller hög klass trots att grafiken är en aning daterad.

 

I år har vi fått Tomb Raider – Definitive edition, Last of us remastered och nu är det dags för Sleeping dogs – Definitive edition. Vad har spelen gemensamt? De släpptes till förra generationens konsoler och har sedan omarbetats för Playstation 4 och Xbox One. Det har varit ett framgångsrikt recept för försäljning än så länge men är Sleeping dogs – Definitive edition ett spel som gör sig bra på den nya generations konsoler? Borde Square Enix satsat på att utveckla nya spel istället?  Spelet börjar actionfyllt direkt när du kastas in i en droguppgörelse som snabbt urartar. Du spelar som…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.