Skyscraper

Dwayne Johnson är tillbaka i ännu ett actionspektakel. Denna gång är det en skyskrapa i Hong Kong som intas av terrorister som står på tapeten.

Att Dwayne ”The Rock” Johnson är 2010-talets svar på Arnold Schwarzenegger råder det inga som helst tvivel om. Med en kroppshydda av modell container passar han som handen i handsken i actionfyllda Hollywood-rullar. Oftast gör han det dessutom bra när intrigen vanligtvis är lika tunn som ett bakplåtspapper. I Skyscraper spelar han Will Sawyer, en säkerhetsexpert som är på väg att landa sitt livs största deal när han ska godkänna alla larm och säkerhetsaspekter i The Pearl – en 200 våningar hög skyskrapa mitt i centrala Hong Kong. Dagen grusas när terrorister sätter eld på skyskrapan, och istället för att norpa åt sig sin i särklass bästa deal måste han ta sig in i den brinnande skyskrapan för att rädda sin fru (spelade av Scream-drottningen Neve Campbell) och deras två barn. Om han kan slåss? Självklart, tio år tidigare arbetade han inom FBI men blev tvungen att byta yrke då en explosion nästan kostade honom livet.

Intrigen är lövtunn och förutsägbar. Den som väntar på en ny Hans Grüber kan sluta vänta nu. Vi får hållas med en dansk (Roland Møller) som spelar en surmulen skandinav som aldrig blir särskilt otäck och Xia (Hannah Quinlivian) som torde vara en av de mest stela och intetsägande skurkarna på denna sida av millennieskiftet. Det som mer konkret hade kunnat vara betydligt bättre hade varit ifall skurkarna presenterades en aning djupare gentemot vad som är fallet i filmen då man som åskådare inte får någon som helst relation till dem överhuvudtaget. En bra skurk är en skurk man får någon relation till, vare sig det är en bra eller dålig, inte en skurk man i det närmaste redan förträngt när man skriver en recension. Dessutom är förklaringen till varför terroristerna attackerar skyskrapan en mindre axelryckning.

Actionsekvenserna är inte direkt tilltalande och när Sawyer för andra gången på kort tid hänger med en (muskulös) arm och dinglar över avgrunden försvinner även den höghöjdsnerv som infann sig för en kort stund. När han tar sig upp och in i skyskrapan lämnas logiken därhän, vilket visserligen brukar vara fallet med actionfilm även fast det många gånger kan göras på smidigare sätt. Slutparten av filmen var en gäspning och en av de allra sista actionsekvenserna flirtade så inbitet med Die Hard att undertecknad inte kunde göra annat än att, kraftigt, skaka på huvudet. En eloge ska han ändå ha The Rock som rockar sin benprotesprydda karaktär bra och faktiskt bevisar att ”jag har inte rört ett vapen eller slagits på tio år”-auran stämmer för en gångs skull.

Skyscraper är en actionrulle utan finess och platt intrig som nätt och jämnt kvalar in i kategorin ”popcorn-rulle”. Om du inte älskar The Rock givetvis. Annars är det en actionrulle som i varje fall hos undertecknad kommer falla i glömska inom en snar framtid.

Dwayne Johnson är tillbaka i ännu ett actionspektakel. Denna gång är det en skyskrapa i Hong Kong som intas av terrorister som står på tapeten. Att Dwayne ”The Rock” Johnson är 2010-talets svar på Arnold Schwarzenegger råder det inga som helst tvivel om. Med en kroppshydda av modell container passar han som handen i handsken i actionfyllda Hollywood-rullar. Oftast gör han det dessutom bra när intrigen vanligtvis är lika tunn som ett bakplåtspapper. I Skyscraper spelar han Will Sawyer, en säkerhetsexpert som är på väg att landa sitt livs största deal när han ska godkänna alla larm och säkerhetsaspekter i…

Review Overview

Betyg

40

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.