Skräcknovisen – Återkomsten

I min förra krönika gav jag mig in i skräckens värld och såg två klassiska slashers: Fredagen den 13:e och Halloween. Denna gång var det dags att för första gången se en A Nightmare on Elm Street-film och den moderna klassikern It Follows. Krönikan innehåller spoilers.

A Nightmare on Elm Street-filmerna tillhör en av tre stora skräck-franchises som kom på 70-80-talet tillsammans med Halloween och Fredagen den 13:e. Det jag gillade mest med A Nightmare on Elm Street är att den inte är en slasher samt att den är väldigt kysk. Inga tonåringar som smyger iväg och klär av sig nakna för att sedan bli mördade av en machete. A Nightmare… är mer surrealistisk men den utspelar sig också i drömmarnas värld. Själv har jag drömt mardrömmar om hur jag blir jagad av någon och på något vis vill benen inte bära, jag kommer inte fram. I en scen där Nancy springer upp för trappan lyckas de fånga den här känslan med en praktisk effekt där trappstegen blir hål med kletig sörja.

De praktiska effekterna är något som jag gillar skarpt i A Nightmare on Elm Street. Hur en vägg i ett rum bytts ut mot ett elastiskt material som Freddys ansikte och händer tränger ut igenom. När första offret Tina sätter livet till så flyger hon runt i rummet och det känns väldigt “in camera”. A Nighmare… utspelar sig också under en längre tid. Jag vill minnas att i Fredagen den 13:e och Halloween så sker de flesta av morden en och samma kväll.

A Nightmare on Elm Street har något unikt som Fredagen den 13:e och Halloween saknar – en surrealistisk känsla och avsaknad av de klassiska slasher-klichéerna. Om jag ska rangordna de tre stora skräck-franchiserna från 70-80-talet så kommer A Nightmare on Elm Street först tätt följd av Halloween. Nu har jag visserligen bara sett första i varje serie, det återstår att se om jag ser fler av dem.

Innan jag såg It follows blev jag tillsagd av en vän som är stort skräck-fan att jag borde se de klassiska slasher-filmerna först för att uppskatta filmen bättre. Sagt och gjort. Jag är medlem i en Facebook-grupp där man har som mål att se 100 filmer innan jul respektive midsommar. Under en period såg “alla” It follows. Filmen tycks vara lite av en vattendelare. Jag är glad att jag lydde min vän. Fotot i It follows är lite likt det i Halloween och husen i den amerikanska förorten känns också igen från både den och A Nightmare.…

Klichén att ungdomar har sex och sedan blir mördade får en kul twist i It follows. Jag visste inget om filmen, bilden på bilen som jag sett på postern fick mig att tro att det rörde sig om ett ungt par som älskade i en bil för att sedan bli mördade på ett brutalt vis, men jag hade fel. Istället för en bränd vaktmästare som försöker ha ihjäl tonåringar i drömmarna är det något annat, något som är sexuellt överförbart. Detta kan ju tolkas som en metafor för en könssjukdom.

Med en låg budget och enkla medel lyckas David Robert Mitchell göra något av en hyllning till 80-talets skräckfilmer men samtidigt skapa något eget. Fotot, framförallt långsamma panoreringar, en kamera som är fäst på en rullstol, men även en snygg roterande tagning som får mig att tänka på en scen ur Brian De Palmas Blow Out. Utöver fotot har filmen ett riktigt bra soundtrack som känns retro och bara det får mig att vilja se om filmen. När det gäller jump scares finns där en hel del. Min fru som är rädd av sig hoppade till mycket. Själv är jag så gott som opåverkad av jump scares.

I min nästa krönika ska jag kasta mig in i zombie-världen och se George A. Romeros tre första Living Dead-filmer, varav den första Night of the Living Dead nyligen gavs ut av the Criterion Collection.

 

 

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.