Skönheten & Odjuret

Nyversioner av tecknade klassiker blir allt vanligare. Senaste tillskottet i filmhyllan är Skönheten & Odjuret med Emma Watson i huvudrollen som Belle. Jag recenserade nyligen den tecknade versionen och nu är det alltså dags att se den otecknade och se om den håller samma kvalitet som originalet.

Storyn är densamma som i originalet, så jag kommer inte lägga mycket fokus på att återberätta den. Men här kretsar storyn lite mer kring själva rosen och förtrollningen, vilket fungerar väldigt bra. Många scener är nästan bild-för-bild återskapade, medan många scener är helt annorlunda, men binder ändå samman den klassiska storyn.

Jag vet inte vad jag ska tycka om karaktärerna, så som Lumiere och Cogsworth. De är så klart anpassade till att fungera i ”verkliga livet”, och det fungerar väl okej. Men jag gillar inte designen på de. Trots att det är en otecknad film så kanske det skulle fungera lite bättre om de var mer ”cartooniga” och inte så krimskramsiga och överdrivet detaljrika som, i varje fall, Cogsworth är. Odjurets utseende är jag nöjd med, de har lyckats bra med att få honom relativt verklighetstrogen.

Övriga, mänskliga karaktärer är riktigt bra återspeglade. Emma Watson som Belle är som ler och långhalm. Luke Evans passar utmärkt som den sliskiga skurken Gaston, och Josh Gad ser vi som LeFou. En karaktär som det var en del skriverier om i ett tidigt skede i skapandet utav filmen, då det påstods att han skulle vara den första homosexuella Disney-karaktären. Detta framgår inte jätteväl i filmen, precis som det kan vara i verkliga livet. Kärlek är kärlek.

Tidigare har Disney gjort en otecknad version utav Djungelboken, eller egentligen två stycken. En version kom 1994, men den är det knappt någon som minns. Men förra året kom den första i den kommande vågen utav live-action versioner av deras klassiker. Och den var, enligt mig mycket bra. Jag gillade hur de hade lyckats få djuren till liv på ett bra sätt, och musiken är fantastisk! Skönheten & Odjuret bjuder dock på samma typ av musik som originalet, med några nyskrivna låtar. Där hade jag gärna sett att de satt en liten egen touch på musiken, men originalet har ju riktigt bra musik, så det fungerar.

Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig utav Skönheten & Odjuret när jag satte mig i tv-soffan och skulle titta på den. En viss hype hade jag i varje fall och jag blev inte besviken, inte heller glatt överraskad. Den bjöd på det som väntades egentligen. En mysig film som är helt klart sevärd, men originalet vinner nog mycket tack vare nostalgi-känslan.

Nyversioner av tecknade klassiker blir allt vanligare. Senaste tillskottet i filmhyllan är Skönheten & Odjuret med Emma Watson i huvudrollen som Belle. Jag recenserade nyligen den tecknade versionen och nu är det alltså dags att se den otecknade och se om den håller samma kvalitet som originalet. Storyn är densamma som i originalet, så jag kommer inte lägga mycket fokus på att återberätta den. Men här kretsar storyn lite mer kring själva rosen och förtrollningen, vilket fungerar väldigt bra. Många scener är nästan bild-för-bild återskapade, medan många scener är helt annorlunda, men binder ändå samman den klassiska storyn. Jag vet…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.