Skillnad på dålig film och dålig film

I helgen hyrde jag och barnen Emoji Movie. Den har fått enorm kritik och sägs vara en av de sämsta filmerna som någonsin skådats. Barnen gillade den, men jag avskydde den. Emoji Movie är en blandning av Lego Movie och Insidan Ut, men utspelar sig i en telefon och huvudkaraktärerna är emojis. Skaparna har gjort allt i sin makt för att slänga in så många produktplaceringar som möjligt, helt i onödan. Karaktärerna ska ta sig från plats A till plats B, vilket är väldigt simpelt, men istället för att gå raka vägen så måste de passera halva alfabetet bara för att visa upp bland annat Candy Crush, Just Dance och Spotify.

Visst kan man se Lego Movie som en enda lång reklamfilm för plastklossarna, men den är gjord med så mycket kärlek och värme så det bryr man sig inte om. Den är även skapad för fans i alla åldrar, medan Emoji Movie riktar sig enbart till barn. Det är en otroligt trist och förutsägbar story som bör ha stoppats redan vid idéstadiet. I de flesta fall med animerad film så är tanken att hela familjen ska kunna samlas och se den tillsammans. Oftast finns det riktigt bra skämt som går över huvudet på de mindre i familjen, men det saknas helt och hållet. Usch och fy för Emoji Movie!

En annan film jag själv såg i helgen var Transporter 2, med Jason ”stoneface” Statham. En actionfilm med alla klyschor du kan tänka dig, plus några till. Jag har sett den förr, men kände för en tramsig, överdriven actionfilm. Den är också otroligt förutsägbar och har riktigt trist manus. Trots detta så är den ändå underhållande. Man behöver inte hänga med alls, det är bara att stänga av och se på filmen. Jag har inga problem att se en hjärndöd action, det kan vara stimulerande för själen ibland. Och Jason Statham spelar alltid, alltid samma karaktär i alla filmer. Han rör knappt en min, han säger inte så mycket och han slåss och kör snygga bilar.

Jag kom att tänka på skillnaden mellan dålig och dålig film efter att ha sett dessa filmer i helgen. Emoji Movie var skrämmande usel, men det var Transporter 2 också. Jag har som sagt sett Transporter 2 tidigare, och kan tänka mig att se den igen. Emoji Movie genomled jag en gång och kommer aldrig mer att se den. Men varför är det så? Jag tyckte ju att båda filmerna var usla. Genren tror jag kan vara en betydande faktor. En familjefilm ska vara underhållande och ha roliga skämt, roliga och knäppa karaktärer och passa hela familjen. Emoji Movie innehöll inte en enda sak från listan, förutom en knäpp karaktär, en typisk sidekick som ska lyfta humorn i filmen. Det faller platt helt och hållet. En actionfilm ska innehålla snygga bilar, explosioner, skottlossningar och galna skurkar. Det behöver inte vara ett bra och genomtänkt manus för att man ska bli underhållen. Bara man ser ovan nämnda saker så fungerar det ändå. Så fungerar jag i varje fall. Det är märkligt hur en människa fungerar ändå.

Har ni någon skrämmande usel film som ni gillar?

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.