Sju års frånvaro

Jag har varit frånvarande från datorspelandet ett bra tag. Sju, ja nästan åtta år för att vara exakt. Min första egna dator var en Vic20 som jag köpte i Lübeck på den obligatoriska novemberlovsresan med föräldrarna. Jag hade redan då en Atari 2600-konsoll som användes flitigt, men datorspelandet tog över snabbt. Vic20 ersattes av Commodore64 som i sin tur ersattes av en Amiga 500 och sedan en Amiga 600. Jag spelade galet mycket med polarna på den tiden. Det var först 1993 jag köpte och byggde min första PC. Då var det främst Civilization 2 eller Need for Speed – Porsche Unleashed som lockade.

1999 släpptes Unreal Tournament och det var det först FPS som jag fastnade rejält i. Det här var samma period som jag gjorde mitt exjobb och samma höst gick min mamma bort. Unreal Tournament var lika mycket verklighetsflykt som ett fantastisk spel. Jag spelade på 56.6 modem på den tiden och lyckades med konststycket att en månad att placera mig fyra i världen på Unreal Tournaments interna rankingsystem. I samma veva introducerades jag till Counter-Strike och Half-Life-serien där CS kom att dominera mitt spelande över de kommande fem till sex åren. Även om Portal och Left 4 Dead också var kul kom jag alltid tillbaka till CS.

csgo_2

Jag gick med i ett Brittiskt spelcommunity som spelade en variant av CS som kallades Tactical CS som var mycket med lag och uppdragsorienterat. Folk kutade inte omkring som det vore deathmatch utan försökte som lag att utföra uppdraget. Väldigt radikalt på den tiden om man inte ägnade sig åt matchspelande. För mig som kom från Unreal Tournament med deathmatch och capture the flag så var det en väldigt annorlunda upplevelse. Det var under den här tiden jag även började designa kartor tillsammans med en polare från Skottland. de_astute är en av våra verk med en stor ubåt som käkade grafikkort till frukost.

csgo_utvald

2007 byggde jag min sista PC och ett par år senare slutade jag även att spela spel. Det var summan av att bli småbarnsförälder, villaägare och börjat jobba som tog ut sin rätt. Tiden som krävdes för att ligga på en bra spelnivå fanns inte. Jag började fotografera istället vilket var något jag länge velat prova på. 2010 flyttade jag från skåne till ”norrland”. iPaden gjorde intåg och det lilla tid jag la på spel hamnade där istället. Främst tower defence-spel och Angry Birds tog tiden.

Grabben fick ett Wii i julkapp av mormor och några år senare ersattes det med ett PS4. Intresset för spel utanför padden började väckas till liv och grabben började använda mitt Steam-konto. Jag skaffade Diablo III för att spela med en polare och helt plötsligt fanns ett sug att spela mer. Problemet var att PCn som en gång var vass idag knappt klarade av att starta upp spelen. Grabben och jag fick var sin PC i belöning av mig för att han klarade simprovet i skolan efter att vi tränat stenhårt hela hösten. Helt rättvist tyckte vi båda.

csgo_3

Den senaste månaden har jag lagt någon timme här och där på Counterstrike Global Offensive. När jag slutade så var det CS Source som gällde. CS:GO har många nyheter och jag känner mig bitvis malplacerad eller inskickad från en annan planet när jag lär mig på nytt. Sju års frånvaro sätter sina spår och gamla meriter är inget att leva på. Det är verkligen som att lära sig krypa och gå innan man kan börja springa. Det finns många nya speltyper som armsrace och demolition som är kul och utmanande. Jag tycker dock att matchvarianten (competitive) med sina tvåminuters-rundor är mer deathmatch än taktik vilket är svårt att anpassa sig till när man var van från förr att spela 4-5 minuter per runda

Några andra nyheter som jag gillar är rankingsystemet och achievements som gör att du utvecklas på ett bättre sätt som spelare. Steams community-del har utvecklats enormt sedan jag sist var inne och allt har blivit bättre sedan dess. På tal om communities så är det Brittiska spelcommunityn som jag spelade förr i fortfarande kvar. Jag är fortfarande medlem och det är riktigt kul att komma tillbaka till gamla spelvänner.

Till spellistan på Steam har jag bunkrat på rean bland annat Wolfenstein The New Order och The New Blood och vid en annan helgrea fick jag tag på DOOM för halva priset. Julledigheten är räddad även om jag inte har lika säkert sikte som förr. Dessutom har jag börjat fundera på att bygga kartor igen. Efter sju års frånvaro har spelsuget kommit tillbaka rejält.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Åh, Wolfenstein är precis en sådan underbart spela att komma tillbaka till.
    Faktiskt det som väckte min spellust efter nästan ett decennium borta.
    Enjoy 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.