Silvana – Väck mig när ni vaknat

Foto: Triart ilm

Har du tillbringat mycket tid i Sverige de senaste åren kan du inte ha undgått att höra om Silvana Imam, rapparen som likt en naturkraft svepte in över Sverige och förändrade hiphop-klimatet. Silvana Imam är nämligen inte en människa som går obemärkt förbi, något hon själv inte heller vill: ”Jag vill och jag kommer att ta plats där jag inte bör ta plats, för att skapa en förändring”.
Just det visade sig vara exakt vad Sverige sökte och likt en raket steg hennes framgång både på och utanför scenen med en hängiven fanbase som ikon-förklarat henne.

I Silvana – Väck mig när ni vaknat (Triart film) följer regissörerna Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis utvecklingen som sker på både musikaliskt och personligt plan hos Silvana när hon under tre år går från ny artist till Grammis-vinnare. 

Vad som märks först och främst är att detta är inte en renodlad musikdokumentär, snarare ett intimt personporträtt av en kvinna som vägrar förhålla sig till normen: varken i musiken eller privatlivet. Det är tydligt att Silvana inte bara är en artist i musikalisk mening och inte heller ses som endast det; hon är en symbol för att våga uttrycka de känslor samhället tvingat en att gömma, en levande uppmaning att våga för både egen och andras skull. Under sina uppträdanden möts hon av en publik mer involverad än hipsters på en Håkan Hellström-konsert och hon ger tillbaka med energi värdig en rockstjärna.
Silvanas karisma är vad som fångar tittaren; hon känns lika autentisk vare sig hon står på en scen en megafon på scenen och skriker ”Gå och kyss ditt jävla hakkors”, skrattar med sin mamma åt filmklipp från barndomen eller står naken i en skog och skriker ut sina känslor. 

Foto: Triart film

Silvanas orädda inställning må redan ha gett henne kultstatus på musikscenen men det är i de privata klippen hennes mångsidighet kommer fram även som privatperson: aktivismen, relationen till närstående och stunderna då all press blir för mycket.
Med exceptionell regi inte bara talar de outtalade känslorna; de skriker, och det är svårt att sluta le när en förälskad Silvana längtansfullt tittar på sin flickvän Beatrice Eli i smyg från andra sidan rummet. Den kompromisslösa attityden är som bortblåst och deras, först trevande och sedan exploderande, kärlek ger en underbart filmisk kontrast mellan allvar och känslor samtidigt som två röda trådar fogas till en. 

Dokumentären, såväl som Silvanas musik, lyfter inte bara intersektionell feminism och diskrimineringen som HBQTI+-personer får uppleva utan berör även mellanförskapet som sker när en människa är uppväxt i Sverige men inte räknas som svensk nog enligt utomstående. Silvana, vars mamma och pappa är från Litauen respektive Syrien, är aktiv antirasist och det finns en kombination av självförtroende och ödmjukhet hos henne som berättar att hon har kämpat. När hon talar om diskriminering framkallar hon en känsla av att även om kampen inte är vunnen än så kommer den att vinnas. Det tvekar inte Silvana på: ”Vi är inte normen men vi är självklara”.

Foto: Triart film

Silvana – Väck mig när ni vaknat är en cocktail av musik, kämparglöd och mest av allt: kärlek. Det är sällan kärlek når genom skärmen och ger tittaren en personlig upplevelse men här gör den det. Faktum är att den inte endast når dig: den knockar dig totalt.

Har du tillbringat mycket tid i Sverige de senaste åren kan du inte ha undgått att höra om Silvana Imam, rapparen som likt en naturkraft svepte in över Sverige och förändrade hiphop-klimatet. Silvana Imam är nämligen inte en människa som går obemärkt förbi, något hon själv inte heller vill: ”Jag vill och jag kommer att ta plats där jag inte bör ta plats, för att skapa en förändring”. Just det visade sig vara exakt vad Sverige sökte och likt en raket steg hennes framgång både på och utanför scenen med en hängiven fanbase…

Review Overview

Betyg

90

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.