Silence

I skarp kontrast till den mer lättsmälta The Wolf of Wallstreet, kommer nu Scorseses Silence med ett återfunnet allvar. Filmen undersöker ett historiskt skede som många av oss nog inte känner till. Förföljelsen, tortyren och avrättningarna av kristna följare i 1600-talets Japan.

Någon gång under 1600-talet har portugisiska fader Ferreira (Liam Neeson) försvunnit. Rykten säger att han har lämnat kristendomen bakom sig och numera lever som en inhemsk medborgare någonstans i Japan. Prästerna Rodrigues (Andrew Garfield) och Garupe (Adam Driver) varken vill eller kan tro på dessa rykten om sin forna mentor. Tillsammans ger de sig av på en missionärsresa till Japan för att undersöka vad som egentligen har hänt med fader Ferreira och för att sprida den kristna tron i ett land som inte vill ha dem där. De kristna är förföljda, ifrågasatta och torterade för sin tro. Minsta tillstymmelse av kristen tro kan leda till avrättning om den dömda inte avsäger sig sin tro.

Berättelsen är baserad på Shusaku Endos prisbelönta bok Tystaden från 1966, en bok som Martin Scorsese har haft tillgång till sedan 1988 när han fick den som present. En gåva vi idag får se frukten av i form av en fantastisk, hemsk och meditativ resa. Andrew Garfield speglar mästerligt den inre resa som prästen Rodrigues går igenom när hans tro sätts under press. Hur kan gud tillåta de hemskheter han får åskåda? Är det verkligen viktigt att visa din tro öppet om det enbart leder till misär och död?

Samtliga skådespelare i filmen gör en minnesvärd insats, även om det är Andrew Garfield som lyser starkast. Både Adam Driver och Andrew Garfield kämpar med sin ”portugisiska” brytning som till en början kan framstå som en aning tarvlig. Den kappvändande japanen Kichijiro, spelad av Yosuke Kubozaka, lånar filmen ett välbehövligt inslag av tragikomik. Efter ett tag är Kichijiros närvaro och svek lika förväntat som assistenten Catos attacker var i Peter Sellers Rosa Pantern-filmer.

Filmens titel speglar avsaknaden av ett tydligt inarbetat soundtrack. I tystnaden som musiken lämnar efter sig, förstärks berättelsen av ljudet den japanska naturen levererar i form av vågor, vind med mera. Ett av Scorseses många pricksäkra val som förstärker filmens mer meditativa delar och lämnar skådespelarnas rollprestationer nakna, förstärkta och ensamma. Silence är en varsamt berättad historia som växer och utvecklas med ett stillsamt foto och tempo. Titeln speglar även det som krävdes för att överleva de japanska inkvisitorernas förföljelse, en tyst tro som inte får synas för utomstående. Något som både fader Rodrigues och Garupe ifrågasätter till en början men som sedan leder dem båda till olika mål vid sina resors slut.

Silence är en av Martin Scorseses mest personliga och mest väl genomarbetade filmer på länge. En titel som kommer att ligga i toppskiktet av alla hans filmer när karriären i framtiden skall summeras. Fader Rodrigues resa kommer inte att lämna någon oberörd och den väcker även ett intresse för ett historiskt skede som jag själv har dålig koll på. För mig är det ett mysterium att det inte var Silence som genererade Garfields Oscarsnominering. Huruvida de båda prästerna hittar fader Ferreira får ni upptäcka själva när ni ser detta mästerverk på bio.

Utgåvan:

En Blu-ray utgåva som fokuserar kompromisslöst på filmen, en fullt förståelig prioritering när filmen är hela två timmar och fyrtio minuter lång. Mindre förståeligt om man, som jag, är nyfiken på hur filmen skapades. Både bild och ljud är vad du kan förvänta dig av en Blu-ray år 2017. Möjligtvis att vi hade kunnat förvänta oss 7.1 ljud istället för utgåvans DTS-HD 5.1. Om du har missat filmen på bio är utgåvan ett säkert köp. Är du nyfiken på extramaterial bör du leta på annat håll.

Släpps på DVD/Blu-ray: 24:e juli 2017

I skarp kontrast till den mer lättsmälta The Wolf of Wallstreet, kommer nu Scorseses Silence med ett återfunnet allvar. Filmen undersöker ett historiskt skede som många av oss nog inte känner till. Förföljelsen, tortyren och avrättningarna av kristna följare i 1600-talets Japan. Någon gång under 1600-talet har portugisiska fader Ferreira (Liam Neeson) försvunnit. Rykten säger att han har lämnat kristendomen bakom sig och numera lever som en inhemsk medborgare någonstans i Japan. Prästerna Rodrigues (Andrew Garfield) och Garupe (Adam Driver) varken vill eller kan tro på dessa rykten om sin forna mentor. Tillsammans ger de sig av på en missionärsresa…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.