Sharp Objects

Journalisten Camille skickas till sin hemstad, lika liten som tråkig, för att skriva om ett mord som begåtts. Men bortsett från en läskig mordhistoria möter hon även skuggor från sitt förflutna.

Vanligtvis har jag som regel att ge en ny TV-serie totalt fyra avsnitt innan jag bestämmer mig för om det är dags att överge den eller inte. Det är en lagom mängd som ger mig tillräckligt mycket av premissen, karaktärerna och ett förhoppningsvis guppande bete som får mig att nappa på resten. När en serie som Sharp Objects bara är åtta avsnitt långt hade jag vanligtvis försökt tillämpa andra regler men vad hjälper det när min regel om fyra avsnitt, alltså halva serien, har ett bete lika lockande som en gammal socka.

Småstaden som Camille befinner sig i agerar som en perfekt metafor för hur jag känner för den här serien. Jag är en invånare i Sharp Objects, en serie där ingenting spännande händer och menlöst skvaller är det enda som “roar” mig. Jag känner igen mig i de karaktärerna som i sina svettiga linnen sitter vid en fläkt i den heta sommarsolen. Det är ungefär den energin, eller bristen därav, jag känner själv genom hela serien ända fram till sista avsnittet.

Den totala avsaknaden av detektivarbete i denna mordgåta gör mig inte bara uttråkad utan även på snudden till upprörd. Jag får inga, absolut noll, ledtrådar att jobba med vilket leder till att jag blir rejält ostimulerad. Serien förväntar sig alltjämt att jag aldrig har sett en deckare förut i hela mitt liv. Den insisterar på att den absolut första huvudmisstänkta är mördaren, vilket i slutändan visar sig vara (surprise, surprise) helt fel. Ett mordmysterium har alla möjligheter att leda in sin betraktare på alla möjliga villovägar där man kan rada upp några misstänkta i sitt inre men Sharp Objects skiter fullständigt i det och kör sitt eget race. Du ska helt enkelt köpa att den huvudmisstänkta är skyldig oavsett på hur lösa grunder det än är. Men det gör jag, logiskt nog, verkligen inte.

Hade en serie bara varit sin story hade den här varit på bottenskrapet av mina minnen från olika TV-serier jag sett. Tack och lov finns det lysande skådespelare i den. Patricia Clarkson vann en Golden Globe för sin roll som mamman till Camille som spelas av Amy Adams som nu nominerats för sin sjätte Oscar (den senaste för filmen Vice). Just dessa två skådespelskor var huvudsakligen varför jag fick för mig att vilja se serien till att börja med. Denna duo i kombination med fantastiskt foto bidrar till en väldigt stark inblick i hur komplicerade känslor Camille har och hur djupa hennes ytliga tillika själsliga sår är. 

Hade det bara varit ett drama istället för en thriller så hade Sharp Objects troligtvis vunnit över mig så mycket lättare. Jag är väldigt intresserad av vad som har hänt med Camille under hennes tragiska uppväxt och jag blir stegvis mer tilltalad av den under seriens gång. Hennes depression och ångest känns tung och verklig och även om hon fattar många dåliga beslut vill man ändå se Camille lycklig till slut. Detta är Sharp Objects styrka. Att den sedan blandar in en sörjig deckarberättelse i detta är i sig en tragedi.

Journalisten Camille skickas till sin hemstad, lika liten som tråkig, för att skriva om ett mord som begåtts. Men bortsett från en läskig mordhistoria möter hon även skuggor från sitt förflutna. Vanligtvis har jag som regel att ge en ny TV-serie totalt fyra avsnitt innan jag bestämmer mig för om det är dags att överge den eller inte. Det är en lagom mängd som ger mig tillräckligt mycket av premissen, karaktärerna och ett förhoppningsvis guppande bete som får mig att nappa på resten. När en serie som Sharp Objects bara är åtta avsnitt långt hade jag vanligtvis försökt tillämpa andra…

Review Overview

Betyg

50

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.