Shaolin (återblicken 2017)

Denna gång är det dags att bege sig till Kina, ett filmland som alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag 16 år och började upptäcka att det fanns mer än bara Hollywood var det filmer ifrån Hong Kong som lockade med sin starka symbolik och annorlunda syn på action. Nu 25 år senare lockar det lika mycket även om det kan vara svårt att hitta guldkornen. Är Shaolin ett sådant?

Shaolin utspelar sig under mellankrigsåren när Kina plågades av krigsherrar som kontrollerade olika delar av landet. Hou Jie är en sådan krigsherre som kontrollerar området Henan. Han har tillsammans med sin vapenbroder Song Hu lyckats kontrollera hela området men nu är han orolig att Hu skall försöka ta makten för sig själv och bestämmer sig för att mörda honom. Föga anar han att hans närmast rådgivare tänker förråda honom och ta makten själv. Hou Jie lyckas fly från attentatet till ett lokalt buddisttempel. Men priset blir högt, hans dotter dör och hans fru stöter bortom. Förkrossad vänder han sig till templet för vägledning och spirituell vägledning. Samtidigt letar en armé efter honom.

Det är knepigt att se filmer från Kina idag. En gång i tiden var Hong Kong inte i Kinas ägo och det fanns en fristad där, regissörer kunde skapa sina filmer utan alltför mycket påverkan av regimen. De första åren efter Hong Kong lämnades tillbaka präglades också av detta. Men de senaste åren har regimen satt mer och mer avtryck på filmerna och den kreativa friheten har minskat. Det gör att det kan vara svårt att se filmer idag tycker jag för propagandan lyser igenom. Det måste man ha med sig när man ser en film som Shaolin.

För det råder ingen tvekan om att detta är film som är pro-Kina. ”Kina tillhör kineser” som huvudperson så subtilt uttrycker saker och ting under filmen. Och i slutet blir filmens skurk förråd av sina utländska vapenbröder och ser med fruktan på vad han indirekt varit med och skapat. Men kan man leva med detta är det en relativt bra film vi får serverad. Andy Lau är en av mina favoritskådespelare i Kina och är en bra mycket bättre skådespelare än många av hans kollegor, samtidigt som han är duktig på kampsport. Han kan ge huvudpersonen den tyngd som han behöver för att klara av de mer dramatiska partierna i filmen. Nicholas Tse får det otacksamma jobbet att vara filmens skurk. Otacksam i den bemärkelsen att filmskurkar i Kina oftast är starkt överdrivna och karikatyrer, så även här. Roligast är att när han blir filmen skurk odlar ett skönt skägg för att förstärka karaktären.

Vad det gäller slagsmålsscenerna (som 90% av er kom hit för att läsa om) är det ungefär vad man kan förvänta sig av en film som heter Shaolin. Wuxia liknande men folk flyger med vajrar hit och dit. Ovanligt mycket blod för att vara en film med kampsport i sig, men själva scener där man slåss är snygg koreograferade och fungerar bra. Shaolin var verkligen inte ett mästerverk men god underhållning för stunden.

Denna gång är det dags att bege sig till Kina, ett filmland som alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag 16 år och började upptäcka att det fanns mer än bara Hollywood var det filmer ifrån Hong Kong som lockade med sin starka symbolik och annorlunda syn på action. Nu 25 år senare lockar det lika mycket även om det kan vara svårt att hitta guldkornen. Är Shaolin ett sådant? Shaolin utspelar sig under mellankrigsåren när Kina plågades av krigsherrar som kontrollerade olika delar av landet. Hou Jie är en sådan krigsherre som kontrollerar området Henan. Han har tillsammans…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.