SF bio blir Filmstaden

En gång i tiden var Aktiebolaget Svensk Filmindustri både det dominerande filmbolaget i Sverige och de som ägde flest biografer. För alla som växt upp i Sverige har SF varit synonymt med film. Deras logotyp är etsad fast i min hjärna efter alla år jag gått på bio.

För nästan tjugo år sedan delade man på filmbolaget och biodelen och tidigare i år köpte giganten AMC upp SF Bio. Och nu har något geni någonstans bestämt att det inte skall heta SF Bio längre. Nej nu skall det heta Filmstaden, sug på den ett tag.

För oss som älskar film är namnet Filmstaden kanske inte ett helt positivt val. Jag tänker på dåliga biografer med flera små salonger istället för en stor som känns mer som att sitta i någons vardagsrum istället för den upplevelse jag vill ha när jag går på bio. Och loggan är så stiliserad att den påminner mer om något som är ett kommunalt bolag än en biografkedja.

Det är pengar som talar i branschen och jag misstänker att SF Studios ville att de skulle byta namn och att någonstans finns det en reklambyrå som blivit rik på att komma på ett ganska blekt namn och logga. Och att man går från SF Bio till FS (Filmstaden) är humor på sitt sätt.

Men med tanke på biografdöden de sista 20 åren är detta kanske nästa naturliga steg där vi går till stora multiplex utan själ där den senaste Transformersfilmen går för fulla hus. Eller så är jag bara gammal och bitter.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.