Seven Psychopaths

Många filmer genom åren har jämförts med Pulp Fiction, men oftast har detta kunnat ses mer som en varning än en kvalitetsstämpel. Denna gång är det filmen Seven Psychopaths som råkat ut för denna förbannelse men den har en ovanligt intressant rollista som dignar över med klass-skådespelare. Håller då jämförelsen eller är det som vanligt ett tomt försäljningstrick?

seven-psychopaths1-2

Marty är en framgångsrik manusförfattare som fått skrivkramp och han är sen med sitt nya filmmanus, inlämningsdatumet har passerats och det enda han har är titeln Seven Psychopaths. Han har inte ens kommit på vad det är för sju psykopater utom någon enstaka. Men annars är hans liv rätt så bra om man glömmer hans vänner, framför allt Billy som försörjer sig genom att kidnappa hundar och lämna tillbaka dem när ägarna satt upp efterlysningsaffischer som utlovar belöning. Billy försöker hjälpa till och kommer med förslag på psykopater men Marty är fortfarande helt låst. När Billy råkar kidnappa en lokal gangsterledares lilla hund blir även Marty indragen. Men samtidigt som Billy och Marty flyr och slåss för sina liv får Marty en mängd uppslag och idéer till sin film då de stöter på den ena psykopaten efter den andra.

seven-psychopaths_08

Seven Psychopaths skulle kunna ha varit en riktigt bra film men nu är den bara okej. Det är tydligt att regissören och manusförfattaren Martin McDonagh haft Quentin Tarantinos tidiga filmer som inspiration men han når inte upp till samma nivå. Det är cool dialog med långa monologer och filmreferenser, udda karaktärer, coolt våld och humor. Men ändå saknas någonting. Nu räddas filmen till stor del av rollistan som rymmer en mängd stjärnor. Marty gestaltas riktigt bra av Colin Farrell (Total Recall, Fright Night) som jag tycker i stort har varit överskattad sen han slog igenom, men i denna film gillade jag honom. Billy och hans hundnappar-kumpan gestaltas av Sam Rockwell respektive Christopher Walken (A Wiev To A Kill) och båda gör bra rolltolkningar där Christopher Walkens porträtt av Hans är filmens stora behållning. Andra storheter som passerar är Woody Harrelson, Harry Dean Stanton och Tom Waits som varsin av de sju psykopaterna. Men min känsla är ändå att med en sån skådespelarensemble borde Martin McDonagh ha lyckats bättre.

WC9V8152_R.tif

I slutändan får jag väl ändå komma med en rekommendation. Det är ingen dålig film, snarare en ”det-kunde-ha-blivit-så-mycket-bättre”-film med en hyfsad berättelse, udda karaktärer och många bra skådespelare. En perfekt film att se med några polare en kväll när fokus är på allt möjligt samtidigt som filmen går.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.