Seth på 70mm festival dag tre

Första filmen på lördagen var der Bladerunner.

Precis som på visningen av Hoffa hade jag med mig ljudspåret i min iPod. När det gäller Bladerunner är det ganska omöjligt att veta vilken version det rör sig om. Jag visste att det var bio-versionen men frågan är om det var Internationella-versionen eller USA-versionen. Jag hade med mig ljudspåret till Internationella. Kopian var ganska sliten och hade tappat en hel del färg. Den film som tycks ha bäst livslängd är magenta så filmen presenterades i pink-o-rama. Blade Runner på 70mm var en av de första 70mm filmerna med split surround. Tidigare 70mm filmer hade endast mono surround. Ljudet när de inte talade i Blade Runner var riktigt bra. Vangelis soundtrack lät förträffligt. När eftertexterna rullade så åkte lurarna av så jag kunde njuta av musiken.

Blade Runner-kopian var ganska blekt.

Lite kuriosa är att Blade Runner förhandsvisade i 70mm publiken gav inte filmen speciellt högt betyg varpå det beslutades att spela in en voice over och ändra filmens slut. På 90talet hittades arbetskopian av en slump och arbetskopian visades på en 70mm festival inte helt olik den jag nu är på. Arbetskopian på 70mm kallades för Blade Runner Directors cut, något Ridley Scott ogillade eftersom det endast var en arbetskopia. Tack vare entusiastiska 70mm-nördar har vi nu valmöjlighet att sex olika versioner av Blade Runner att välja på.

Lördagens andra film var Murder On the Orient Express med Kenneth Branagh. Eftersom jag hade sett den och inte var så förtjust i den valde jag och mitt sällskap som hyste samma känslor för filmen att avstå för att äta glass. Glassen visade sig vara väldigt lyxig med körsbär och grädde och någon slags rom eller likör. Den hette tydligen “Schwarzwald Becher”

Lördagens tredje film var den östtyska filmen Hauptmann Florian von der Mühle från 1968. Eftersom jag inte förstår Tyska avstod jag från denna film med. Tydligen var färgerna väldigt bra på kopian trots dess ålder Tydligen använde de oorganiska och därmed mer miljöfarliga färgämnen vid framställningen till skillnad från tex. Blade Runne

Fredagens och kanske festivalens höjdpunkt för mig var 2001: a space odyssey. I samband med 50års-jubileet gjordes nya kopior av Kubricks mästerverk. Christopher Nolan var involverad i projektet och övertalade Warner att släppa filmen orestaurerad. Istället för att scanna om filmen i 8K fixa småskador digitalt och därefter göra nya kopior så gjordes alla nya kopior från ett internegativ som mestadels var i väldigt bra skick men de skador negativet fått av tidens tand fick vara kvar.

Postern är vintage, det var inte en Tyskdubbad 2001-kopia vi såg

Resultatet ser makalöst bra ut, skärpa och färger ser riktigt bra ut. Eller är det bara placebo? Några av veteranerna på festivalen sade “den ser ut som den alltid gjort, färgerna är lite annorlunda bara” Jag har haft turen att se 2001 två gånger tidigare i 70mm då vad det en kopia baserad på den digitala restaureringen som gjordes omkring 2001. Nu är förutsättningarna lite bättre i Schauburg än Royal i Malmö eftersom Schauburg har en vit duk medan Royal har en silverbeläggd duk detta gör att ljuset som träffar den välvda duken studsar tillbaka och resultatet blir lite mer urvaskat. När UHD-utgåvan släpps i vinter kan vi själva jämföra.

När det gäller ljudet hörde jag definitivt skillnad från mixen som år på DVD och Blu-ray och förra 70mm kopian jag såg på Royal. Originalmixen har likt många äldre 70mm bredare separation av dialogen i frontkanalerna. När Dave Bowman är till höger i bild hörs han i höger frontkanal eller höger centerkanal. Just det 70mm hade ursprungligen fem frontkanaler.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.