Seriebloggen recenserar nya säsongerna av Mindhunter och 13 Reasons Why

Holt McCallany och Jonathan Groff som Holden och Bill i Mindhunter

Mindhunter säsong 2

I andra säsongen av Mindhunter återser vi trion bestående av agent Holden Ford, agent Bill Tench och Doktor Wendy Carr. Deras arbete med att kartlägga och analysera seriemördare fortsätter men får snart sättas på tillfällig paus när Holden får nys om flertalet förskräckliga barnamord i Atlanta. Polisen ignorerar i stort sett dessa mord och missköter utredningarna då offren är svarta så Holden och de andra tar saken i egna händer då de misstänker att de kan vara påväg att finna sin grövsta seriemördare någonsin.

Första säsongen av Mindhunter var bra – men något saknades. Det var något som fick mig att ibland tappa intresset och pausa för att göra annat. Så är inte fallet i säsong två: här sitter jag bänkad och nästan biter på naglarna från början till slut. Andra säsongen är betydligt grövre än den första: kanske blir det automatiskt så med barn inblandat, kanske har manusförfattare förstått att våld säljer i dagens samhälle. Det är grovt, välspelat och med mycket bra dialoger där framför allt Holden och Bill får visa fler sidor än de gjorde i första säsongen.

Mindhunter säsong två tar upp moralfrågor såväl som behandlar ämnen kring rasism och homosexualitet, vilket ger serien välbehövlig substans. Dessutom bjuds det på flera nya, intressanta karaktärer där Charles Manson utmärker sig lite extra.

Det enda Mindhunter säsong två brister i är att Wendy inte får det utrymme hon förtjänar; istället placeras hon i ett bakre rum som en bifigur. Jag förstår att det ska symbolisera den tiden och dess sexism men det är tyvärr ett val serien förlorar på då hennes karaktär tar ned de andra på jorden samt utmanar omgivningen intellektuellt.

På det stora hela är Mindhunter säsong två en väldigt bra säsong: med ett otroligt frustrerande slut som får en att längta till den tredje. Cliffhangers, ni vet…

Betyg: 4/5

Christian Navarro och Grace Saif som Tony och Ani i 13 Reasons Why

13 Reasons Why säsong 3

När första säsongen av 13 Reasons Why släpptes hyllades den världen över. Sen kom andra säsongen och det gick utför. Väldigt utför. Tredje säsongen var ett tappert försökt att reparera skadan men tyvärr måste de tagit fel på hammare och slägga för det här är något av det sämsta jag sett i hela mitt liv.

13 Reasons Why säsong tre välkomnar för det första en helt ny karaktär, Ani, som dessutom är berättarröst. Inte bara beter sig Ani som att hon är siamesisk tvilling med dem allihopa snarare än nyinflyttad främling, utan hon har en förkärlek till den absolut värsta av dem. Japp, Bryce. Hela säsongen går i stort sett ut på att Ani försöker förstå vem av vännerna som mördat hennes älskade, fina Bryce och stegvis upptäcker att nej, Bryce var kanske inte en ängel ändå. Kanske var han en manipulerande våldtäktsman i plural.

De andra karaktärerna då? Jo, Jess har funnit feminism och frigörelse vilket är fantastiskt. Justin och Alex har funnit droger, vilket är mindre fantastiskt. Clay är arg, som vanligt. Tony är svår, som vanligt. Tyler är ensam och resterande karaktärer försvinner som små biroller man inte lägger på minnet.

Helt enkelt har det mesta spårat ur till att bli någon slags såpa utan större mening snarare än den ungdomsserie om psykisk ohälsa och mobbning som 13 Reasons Why en gång menade att vara. Nej, gör om, gör rätt. Eller allra helst – gör inte alls.

Betyg: 1,5/5

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.