Searching for Love

Sådana här filmer har det kommit i en stadig ström sedan 90-talet då sådana som Richard Linklater gjorde genren populär. Ni vet, pratiga filmer om unga människor som inte känner att de passar in. Förr var det grunge, nu är det indiepop. Ibland dyker det upp små pärlor som får ett större genomslag, men det här är nog inte en av dem.

free samples

Jag vet inte om det är Atlantic eller någon annan mellanhand som fått för sig att den väl valda originaltiteln Free Samples inte är gångbar, utan istället valt den missvisande och generiska Searching for Love när den ska distribueras i Sverige. Det är något med hela konceptet att byta från en engelsk titel till en annan som känns som att de dumförklarar publiken. Här har man dessutom valt en estetik på omslaget som snarare försöker sälja in den som en romantisk komedi i mittfåran snarare än en lite knepig indiekomedi som även råkar inkludera lite kärlek. Tydligen tror man inte speciellt starkt på den produkt man köpt in, utan försöker sälja den med lite gammal hederlig falsk marknadsföring. Jag tycker att det känns rätt sunkigt.

För juridikstudenten Jillian har livet kommer lite ur kurs. Hon har tagit ett studieuppehåll för att utforska sin konstnärsådra, men saknar självförtroende eller kanske talang, och ägnar sig istället mest åt att dricka lite för mycket öl. Relationen med fästmannen Danny är på paus och deras framtid som par är osäker. Efter ännu en blöt kväll på krogen vaknar hon upp bakfull, naken och med vaga minnen av att ha haft sällskap under natten. Det finns dock inte mycket tid över att ligga kvar med ångest eftersom hon lovat en kompis att vikariera i hennes glasskiosk under förmiddagen. Uppdraget är väldigt enkelt, dela ut gratis smakprover och be kunderna att fylla i en enkät. Under dagen dyker båda nya och gamla bekantskaper upp samtidigt som Jillian fortsätter att brottas med vad hon egentligen vill göra av sitt liv.

Searching for Love 02

I en sådan här typ av ”quirky” komedi där handlingen nästan uteslutande kretsar i och kring en enda plats, där händelserna mest blir som små korta sketcher, krävs det att man har en fungerande huvudrollsinnehavare. Jillian spelas av Jess Weixler (förmodligen mest känd från lyckade indieskräckfilmen Teeth) och hon har definitivt den charm och närvaro som krävs, även om det inte alltid finns så mycket att jobba med. Hon fungerar bra med att tända cigaretter, se lite trött ut och hantera jobbiga kunder med en sarkasm. Problemet är väl mest att replikerna och idéerna kring vilka hon stöter är ganska torftiga. Det hade behövts någon som hade kunnat finslipa detaljerna lite mer än vad manusförfattaren Jim Beggarly gjort.

Searching for Love 03

I de scener där det valsar in en bra skådespelare för Weixler att gaffla lite med blir det nästan direkt bra. Tippi Hedren (Fåglarna) dyker upp och spelar en grånad skådespelerska med den äran och gör ett rätt sorgligt porträtt av någon som alltid levt på sitt utseende. När sedan Jesse Eisenberg (Förälskad i Rom, Why Stop Now) försöker övertala Jillian att gå på en date med honom blir det riktigt charmigt. Han har inte mycket tid med i filmen och spelar en ganska enkelt skriven hobbyfilosof, men lyckas ändå klämma in väldigt mycket mänsklighet i sina scener. Egentligen skulle Searching for Love vara värd att se bara för de stunder då han är med och någonstans där ligger väl kanske problemet. Det finns inte jättemycket att berätta och då krävs det lite mer finurlighet i det som blir utfyllnad än det här. Som kortfilm på ungefär halva speltiden hade den inte hunnit spendera lika mycket tid på tomgång och hade kunna lägga full fokus på det fina skådespeleriet. Nu blir den en ganska intetsägande helhet, även om den har några glimtar av värme.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.