Scarecrow

scarecrow 02

Scarecrow är en Breakfast Club från helvetet. Att den kommer från nedan handlar inte bara om att det är en skräckfilm. På samma sätt som att man ibland kan beskriva en dag som ett rent helvete är det ett rent helvete att ta sig igenom filmen.

Av någon märklig anledning har en lärare bestämt att några ungdomar ska ha kvarsittning ute i naturen. De får åka buss till ett fält där de ska ta ner en fågelskrämma som ska användas vid stadens minnesdag för fågelskrämmans offer. Eller något i den stilen. Det går snett. En gammal fågelskrämma får liv och är ute efter blod.

Scarecrow 01

Varför ropar man till sig sin vän bara för att uppmana denne att springa för livet eftersom faran är där? Frågan får aldrig ett svar. Men det är den frågan jag bär med mig från Scarecrow. Den lilla incidenten i slutet av filmen gjorde den redan dåliga filmupplevelsen ännu värre. Och varför gör man en skräckfilm som till största delen utspelar sig i dagsljus? Jag hade kanske haft förståelse för det om skaparna haft någon speciell tanke med skolungdomarna och deras kvarsittning. Men det är bara den vanliga typen av jobbiga tonåringar som man aldrig hinner lära känna innan hotet gör entré. Det finns ett försök att skapa en konflikt mellan de vuxna, men det leder ingenstans och man bryr sig inte.

scarecrow 03

Scarecrow är en TV-film med allt vad det innebär. Det är befriande med en film där karaktärerna inte svär hela tiden. Jag kan tycka det är lite tråkigt att man numera kommer undan med mer våld och blod i en TV-film än vad man gjorde i långfilmer på 80-talet. Äldre TV-produktioner hade fördelen att de fick skapa en skrämmande stämning i stället för att vräka på med blod. Stämning saknas fullständigt i Scarecrow. Borde det inte vara en av de första reglerna i skräckfilmsmanualen att man inte ska visa monstret i starkt ljus tidigt i filmen? På detta sätt kastar de bort ett moster som kunnat vara lite otäckt. När jag var barn tyckte jag ibland att träd hade läskiga former som liknade människor eller någon varelse. Det som skrämde mig var skuggor och mörkret, tanken på att stammen och grenarna skulle få liv. Fågelskrämman i Scarecrow har trädstruktur och rör sig läskigt, den är snyggt gjord, men överanvänds och förlorar all mystik i mörkrets frånvaro.

Undvik Scarecrow. Se den gamla Children of The Corn i stället. Den utspelar sig också ute på fälten.

 

Scarecrow är en Breakfast Club från helvetet. Att den kommer från nedan handlar inte bara om att det är en skräckfilm. På samma sätt som att man ibland kan beskriva en dag som ett rent helvete är det ett rent helvete att ta sig igenom filmen. Av någon märklig anledning har en lärare bestämt att några ungdomar ska ha kvarsittning ute i naturen. De får åka buss till ett fält där de ska ta ner en fågelskrämma som ska användas vid stadens minnesdag för fågelskrämmans offer. Eller något i den stilen. Det går snett. En gammal fågelskrämma får liv och…

Review Overview

Betyg

20

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.