Roy och Roger tar semester

Roy och Roger ger sig ut i världen för att leta efter sina rötter och en vit Opel ska bli färdig imorgon. 

Leif och Hajen som visste för mycket blev kritiserade för att vara sketchartade så när Claes Eriksson skulle skriva Galenskaparna och After Shaves tredje film skrev han en roadmovie om två bröder som skulle leta efter sin far. När Claes började fundera över huvudkaraktärerna så insåg han att han redan hade två bröder, nämligen Roy och Roger.

Roy och Roger i en fungerande bil.

Jag var besatt av Macken som barn, jag hade alla avsnitt inspelade på videoband och såg dem om och om igen. Min svåger var även han förtjust i serien och lekte Macken på bostadsområdets parkeringsplats. Där repade han en bil rejält precis som bagaren med barkisarna gör i första avsnittet.

Av någon outgrundlig anledning missade jag filmen då den gick på bio och fick se den först när den släpptes på DVD och var då måttligt imponerad. När jag idag kunde se om denna restaurerade Blu-ray-utgåva i min hemmabio var mysfaktorn på topp när jag hörde ledmotivet från serien instrumentalt och får se mackens exteriör. Även interiören som de återskapat från TV-serien är underbart att se i HD.

Underbart att återse interiören på Roy och Rogers mack i HD.

Eftersom övriga medlemmar i Galenskaparna och After Shave gör repriser på roller från serien eller karaktärer som kretsar kring Macken så får de inte lika mycket utrymme i filmen som Anders Eriksson och Jan Rippe. Istället har de tagit in Magnus Härenstam och Sven Melander. Även om Härenstams och Melanders roller inte alls är lika minnesvärda som Berra eller Kronofogden från Sällskapsresan respektive Göta Kanal, så blir det en trevlig blandning av gubbar från olika humorgäng från samma generation. Laila Westersund, revystjärna från Trollhättan, är perfekt som Roy och Rogers morsa, på så vis knyter filmen an till den tidigare generationens komiker.

Laila Westersund som Roy och Rogers morsa.

Macken är konkurshotad, med 200 000 kronor i skulder så måste bröderna slå igen. Att söka upp sin förlorade fader som är skyldig deras mor underhåll är enda lösningen. När filmen kom blev den rejält sågad men framgångsrik på bio. En del av kritiken låg i att de båda karaktärerna skulle resa ifrån sin mack. Något som är väldigt typiskt när svenska serier ska ta klivet upp på vita duken. Senare i år ska Solsidan åka till Torekov.

Det ska va gôtt å leva!

Jag tycker att detta är Galenskaparna och After Shaves svagaste film men jag skulle inte säga att den är dålig, där finns en hel del kul scener, snyggt foto i fina miljöer som lyfts av den fina remastern på Blu-ray. Sist men inte minst är låten Gôtt å leva med i filmen vars text summerar det både kritiker och publik tycker om Roy och Roger – de ska inte springa runt och vela. Den 20:e oktober 2016 gjorde Roy och Roger comeback i Macken på scen på Lorensbergsteatern. I skrivande stund har 79 600 personer sett föreställningen. På så vis har cirkeln slutits – Roy förekom första gången i revyn Träsmak 1983.

Blu-ray-utgåvan är av samma kvalitet med identiskt bonusmaterial (dokumentären En himla många filmer) som övriga filmer Majeng Media har givit ut i år. Nu längtar jag tills Monopol och Leif släpps på Blu-ray!

Roy och Roger ger sig ut i världen för att leta efter sina rötter och en vit Opel ska bli färdig imorgon.  Leif och Hajen som visste för mycket blev kritiserade för att vara sketchartade så när Claes Eriksson skulle skriva Galenskaparna och After Shaves tredje film skrev han en roadmovie om två bröder som skulle leta efter sin far. När Claes började fundera över huvudkaraktärerna så insåg han att han redan hade två bröder, nämligen Roy och Roger. Roy och Roger i en fungerande bil. Jag var besatt av Macken som barn, jag hade alla avsnitt inspelade på videoband…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

75

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.