Room

De fyra korktäckta väggarna och det böljande ljudisolerade taket rymmer hela världen. Jacks bästa vänner: Lampa, Stol, Säng… de finns ju alla inne i Rum. Inte kan det väl finnas mer än såhär? Vad vore poängen?

room-4

Berättelsen om den femårige Jack som bor tillsammans med sin mamma på 12 kvadratmeter börjar starkt. Jag blir, som tittare, direkt varse om hur ångestladdad karaktären Mas hela tillvaro är samtidigt som hon måste hålla hoppets låga vid liv för sin älskade sons skull. Jack själv är däremot förnöjd med vad livet i det lilla rummet har att erbjuda. Han har nämligen aldrig sett något annat. Det blir snart uppenbart att Ma har blivit kidnappad och hon har inte fått vara utanför det som kallas Rum sedan långt innan Jack föddes. Stämningen som filmen försöker leverera inifrån det lilla rummet är hårresande och skaparna lyckas verkligen få med både Mas klaustrofobiska, och Jacks öppna, syn på deras tillvaro där inne. Det är obehagligt på så många plan och ju längre tid jag spenderar tillsammans med del lilla familjen desto mer känner jag själv hur paniken börjar krypa sig på. Det handlar mest om deras liv där inne men det eskalerar snart och Ma börjar planera för deras flykt. Mitt hjärta pumpar snabbare och snabbare.

7ae05cb7676eaeb42f2782bca2668426-maxresdefault

Hela filmens hantverk är superbt. Fotot är väl genomtänkt och musiken gjorde bra scener till makalösa scener. Med hjälp av sin musik blev filmen tillräckligt stark för att faktiskt röra mig till tårar. Brie Larson (Ma) och Jacob Tremblay (Jack) är perfekta i sina roller och deras prestation skapar, tillsammans med en lite lagom skakig kamera, en nästintill dokumentär känsla. De flesta skådespelarna är för mig okända och bidrar på så vis också till känslan av att allt faktiskt händer på riktigt. Tyvärr så tappade filmen lite trovärdighet när William H. Macy (Fargo, Shameless) plötsligt stövlar in i rutan, och dessutom levererade han, enligt mig, den sämsta prestationen av alla skådespelare i filmen.

Jag vill säga så lite som möjligt vart handlingen rör sig. Filmens premiss var för mig stark nog för att jag skulle vilja se den och efter att ha sett den kan jag bara säga att jag är mycket nöjd med vart de tog den och jag skulle till och med velat stanna kvar i filmen ett tag till, även om den klockar in på två timmar.

enter

Filmen visades på biografer i Usa redan i september förra året, kom först ett halvår senare till svenska biografer och ännu ett halvår senare släpps den alltså på blu-ray. Blu-ray-utgåvan är inget speciellt. Universals blu-ray-filmers användargränssnitt är generiskt och inte ens särskilt självklart med sin dåliga ikonografi. Extramaterialet tog mig ännu längre ut ur världen som jag alldeles nyligen varit helt insugen i och jag blev, ju längre in i extramaterialet jag kom, mer och mer avtänd på hela filmen. Kanske att avsnittet om hur de filmade inne i det lilla rummet kan vara spännande för folk som har faktiska filmskaparambitioner men annars skulle jag råda dig att hålla dig borta ifrån det. Filmen däremot, måste ses. Jag är inte alls förvånad över att Brie Larson belönades med en Oscar för sin prestation och jag ser fram emot att glömma bort handlingen lite så att jag kan se den igen med bibehållen förundran och ångest.

De fyra korktäckta väggarna och det böljande ljudisolerade taket rymmer hela världen. Jacks bästa vänner: Lampa, Stol, Säng… de finns ju alla inne i Rum. Inte kan det väl finnas mer än såhär? Vad vore poängen? Berättelsen om den femårige Jack som bor tillsammans med sin mamma på 12 kvadratmeter börjar starkt. Jag blir, som tittare, direkt varse om hur ångestladdad karaktären Mas hela tillvaro är samtidigt som hon måste hålla hoppets låga vid liv för sin älskade sons skull. Jack själv är däremot förnöjd med vad livet i det lilla rummet har att erbjuda. Han har nämligen aldrig sett…

Review Overview

Betyg

90

About Gabriel Hector

Långhårig bagare från de småländska skogarna som allra helst befinner sig i den overklighet som kan intagas från soffans betryggande kuddar. Det kan röra sig om tv-spel, tv-serier, filmer eller kanske helt enkelt en påse overkligt goda chips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.