Ronaldo

Vad blir resultatet när en dokumentärfilmare får följa världens bästa fotbollsspelare under 14 månader? Resultatet är Ronaldo, en dokumentär av Anthony Wonke. Trots att regissören påstås ha kommit nära fotbollsspelarens innersta krets så känns det trots detta som att han hela tiden är utanför… 

ronaldo1

Anthony Wonke har fått följa Ronaldo i uppladdningen inför Champions League-finalen förra året samt världsmästerskapet i fotboll och under fotbollssäsongen 14/15. På fodralet till filmen skryter utgivarna om hur nära innersta kretsen dokumentärskaparen har varit. Det som blir mer och mer tydligt under filmens gång är att Wonke trots detta hela tiden är utanför denna krets av människor. Filmen känns uppenbart tillrättalagd och det finns inte en chans att regissören har haft fri tillgång till att filma när han vill. Samtidigt som du får lära känna fotbollsspelaren, fadern, sonen och brodern närmare så känns det hela som en välputsad fasad. För putsad är den, fotot och klippningen lämnar lite att önska.

ronaldo3

Historien är långt ifrån unik, fotbollsspelaren som kommer från en tuff bakgrund som mot alla odds lyckas. Som tittare får du se klipp ifrån Ronaldos tidiga stapplande ben varvat med förra säsongens framgångar, titlar samt misslyckande. Det som främst lyfts fram är så klart framgångarna men dokumentären skapar också frågor som den inte riktigt svarar. Vi får veta att Ronaldos far alltid hade problem med alkoholen, hans bror har dessutom haft samma problem. Vi får också se vilken kärleksfullrelation han har med sin son men samtidigt får vi se sonen ställa frågan:- När kommer pappa hem? Det är uppenbart att bristen av en närvarande far och hans sedermera död har påverkat fotbollsstjärnan, men hur mycket? Christiano är kärleksfull mot sin son men hur ofta blir Ronaldo Jr. lämnad hemma hos mormor? Dokumentären snuddar vid frågorna men rör aldrig riktigt runt i grytan.

Ronaldo2

Trots dokumentärens brister så är den ett måste för alla fans av Ronaldo och hans klubb Real Madrid. Det är en dokumentär som väljer den enkla vägen men som samtidigt underhåller oss tittare. Det är uppenbart att det finns mer intressanta historier att lyfta kring Christiano Ronaldo. I slutändan blir Ronaldo bara ett vackert porträtt om en person som lever ett extraordinärt liv. En bortkastad möjlighet eftersom Anthony Wonke visar spår av berättelser som hade kunnat göra dokumentären mer spännande än vad den faktiskt blev.

Vad blir resultatet när en dokumentärfilmare får följa världens bästa fotbollsspelare under 14 månader? Resultatet är Ronaldo, en dokumentär av Anthony Wonke. Trots att regissören påstås ha kommit nära fotbollsspelarens innersta krets så känns det trots detta som att han hela tiden är utanför...  Anthony Wonke har fått följa Ronaldo i uppladdningen inför Champions League-finalen förra året samt världsmästerskapet i fotboll och under fotbollssäsongen 14/15. På fodralet till filmen skryter utgivarna om hur nära innersta kretsen dokumentärskaparen har varit. Det som blir mer och mer tydligt under filmens gång är att Wonke trots detta hela tiden är utanför denna krets av människor. Filmen känns uppenbart tillrättalagd och det finns…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.