Rolling Thunder

Efterlängtat släpp av en titel som aldrig tidigare varit tillgäng i en officiell utgåva på något format. Innan den nu äntligen letat sig ut på en kombinerad DVD/Blu-ray hade den hunnit nå en slags status som helig graal med närmast mytiska egenskaper. Studio Canals utgåva som jag nu har framför mig blev försenad med nästan ett år och jag hade i princip hunnit ge upp. Någon annan som suktat efter en mörk hämnarexploitation från 1976?

Efter att ha suttit i ett vietnamesiskt fångläger i åtta år, med daglig tortyr på schemat, trodde nog Charlie Rane (William Devane) att den värsta tiden i hans liv var bakom honom efter att han återvänt till hemstaden som firad hjälte. Väl hemma har han inte bara svårt att återanpassa sig till ett normalt liv, utan det visar sig även att hans hustru träffat en annan man som hon ämnar gifta om sig med och hans egen son har inga minnen av honom. Boende i uthuset, med grava sömnsvårigheter, försöker Charlie komma till rätta med tillvaron. Föga anar han att livet har än mer fruktansvärda händelser i bakfickan, vilket så småningom leder honom på hämnarstråt, då inget annat verkar ha någon betydelse.

Nattsvart, verkligen genuint nattsvart. Allt går åt helvete för Charlie som redan är så pass traumatiserad redan innan filmen börjar att han mer eller mindre bara reagerar med apati. När hans hustru berättar att hon träffat en ny, reagerar han i princip bara med att vilja sitta i soffan med en öl i handen. Efter att saker blivit obeskrivligt mycket värre är han fortfarande helt nollställd, utan så mycket som en gnutta förtvivlan. Det känns obehagligt att titta på, då det blir extra svårt att känna med någon som inte förefaller känna något själv, samtidigt som man definitivt kan förstå att han bara stänger av. När han letar upp sin armékompis från fånglägret Johnny (Tommy Lee Jones) känns det nästan befriande med någon som reagerat med att åtminstone uppvisa någon slags återhållen ångest. Det är på den nivån som Rolling Thunder uteslutande rör sig.

Att kalla den exploitation är egentligen lite missvisande, även om den gärna marknadsförs som det. Våldet är vare sig speciellt omfattande eller överdrivet grafiskt. Det bara är. Fokus ligger snarare på dramat, på det mörka eländet, som samtidigt presenteras ganska rakt på sak. Enkelt iscensatt och väldigt avdramatiserat. Bland skådespelarna tycker jag Tommy Lee Jones visar varför han kom att bli en stjärna samtidigt som Linda Haynes har något väldigt naturligt över sig i en egentligen ganska otacksam roll.

Regissören John Flynn är kanske inte det mest omtalade namnet i Hollywood, men på hans CV finns det ett par titlar som gjorde mig nyfiken. The Outfit samt Defiance verkar vara hårdkokta kriminalfilmer och Best Seller har ju alltid James Woods i huvudrollen. Mest kända är förmodligen Lock Up och Out for Justice som kom i skarven 80-90-tal med Sylvester Stallone respektive Steven Seagal i huvudrollerna. Efter att ha sett Rolling Thunder blir jag definitivt nyfiken på att se flera av dessa. Det borde du också vara.

Den som är ute efter en våldsorgie kommer nog bli besviken, men vill man ha ett mörkt drama med actionsekvenser som har den där distinkta 70-talskänslan är behöver man inte leta längre. Väl värd väntan.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

2 comments

  1. Cool film!

  2. Rikard Eriksson

    Best Seller är en riktig höjdare. Riktigt jävla bra film som alla borde se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.