Rodeoprinsessan

Långt ute på den ytterst kanten av det som kan kallas western-film hittar vi Rodeoprinsessan som utspelar sig i modern tid.

rodeoprisessan 01 Idas mamma arbetar mycket för att få ihop vardagen och när hon inte arbetar dejtar hon. Så värst mycket tid över för Ida blir det inte. Ida har aldrig träffat sin pappa och det enda hon känner till om honom är att han är rodeoryttare och heter Walker. Så en dag kommer konstryttargruppen Sweethearts of the Rodeo på besök till staden och Ida gör allt för att få följa med dem i hopp om att och genom att följa med dem på turnén få en chans att leta efter sin pappa. Genom en stor portion ihärdighet och ett falskt brev från mamman lyckas till sist Ida övertala gruppens manager Terence Parker att få följa med.

Jag såg filmen med min 10-åriga dotter och trots att ingen av oss är såld på hästar såg vi filmen med behållning. Filmen innehåller flera parallella händelser som gör den spännande och sevärd även för oss utan hästintresse. Här finns tonårskärlek, kärlek att göra det man tror på, kärleken till hästar, vänskap och lojalitet. Faktum är att det sker så mycket annat och i sådant rasande tempo att jag bitvis har svårt att hänga med. Dottern däremot hänger med utan problem och det jag missar i handlingen verkar inte ha någon större betydelse i längden och till sist slutar jag att fråga henne vad som egentligen hände.

rodeoprinsessan 04

Jag kan tänka mig att någon mer hästintresserad har ännu större behållning av filmen. Särskilt i de scener konster och akrobatik på hästryggen ingår. Det ser utan att kunna vara farligt och svårt, men jag har absolut noll kunskap att kunna bedöma det och därför blir det helt o-spännande för mig. Moralkakorna staplas på varandra och bildar ett gediget kakfat. Varje scen kan konkluderas i en sensmoral. Dottern verkar oberörd medans jag har lite svårare för det. Det blir lite väl amerikanskt och puttinuttigt för min smak och ihop med westerntemat blir det hela ganska svårsmält.

Att se James Cromwell spela managern Terence Parker känns otippat och oväntat. Rollen är långt ifrån de president- eller militärroller vi är van att se honom i. På något sätt är det han som ger ”tyngd” och pondus till filmen. De övriga skådisarna gör en godkänd insats, inte minst Bailee Madison som spelar Ida. Men jag kan inte låta bli att undra vad som fick Cromwell att tacka ja till den här rollen.

rodeoprinsessan 03

Min dotters omdöme är att filmen gärna kan ses av någon yngre än 10 år, men då bör man kunna engelska eller duktigt på att läsa eftersom den är textad och ingen dubbad version finns med på DVD:n. Att filmen får godkänt av mig beror till största delen på min dotter som såg ut att trivas genom hela filmen.

 

About Veronica Liljeroth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.