Rock The Kasbah

Från regissören Barry Levinson kommer den smått otroliga historien om en amerikansk manager och en ung kvinna i Afghanistan som försöker ena det mångkulturella landet bakom kvinnans vackra stämma. Levinson har tidigare gjort filmer som Wag The Dog och Rain Man. I filmen ser du bland annat Bill Murray, Leem Lubany, Kate Hudson och Bruce Willis.

rtk1

Bill Murray spelar en musikmanager på dekis som bor i Van Nuys, Kalifornien. Managern heter Richie Lanz och till vardags blåser han unga lyckosökande på pengar. Lanz är en ignorant mytoman som lever ett misslyckat liv och har inte ens råd att betala underhåll för sin egen dotter. En dag får Richie Lanz ett gig i Afghanistan där hans artist Ronnie Smiler, spelad av Zooey Deschanel, skall uppträda för amerikanska soldater. Väl där får Ronnie Smiler kalla fötter och lämnar Richie i sticket utan vare sig pengar eller pass. Efter en del spännande möten med flera osannolika karaktärer så stöter managern på den unga afghanska kvinnan Salima Khan, spelad av den palestinska skådespelerskan Leem Lubany. Hon har den vackraste rösten han någonsin har hört och han bestämmer sig för att bli hennes manager och tillsammans med henne vinna musiktävlingen Afghan Star. Till sin hjälp har Richie Lanz den unga afghanska taxiföraren Riza (Arian Moayed) som agerar tolk och medhjälpare. Utöver ovannämnda skådespelare så dyker även Bruce Willis upp som legoknekt, Kate Hudson som prostituerad samt flera andra bekanta ansikten.

rtk2

Barry Levinson har tillsammans med manusförfattaren Mitch Glazer skapat en spännade historia som påminner om en skröna eller saga om du så vill. Flera av karaktärerna som dyker upp i filmen känns ofta överdrivna men på ett sätt som förstärker historien och för den framåt. Detta speglas också smart i filmens titel Rock The Kasbah eftersom du bara hittar en Kasbah i norra Afrika. Detta faktum presenteras också på ett klyftigt sätt tidigt i filmens dialog när Richie Lanz säger till sin dotter att han skall rocka kasbahn i Afghanistan. Hans klyftiga dotter svarar då att det inte finns någon Kasbah i Afghanistan utan att de enbart finns i norra Afrika. En titel och ett replikutbyte som får mig att vilja ta berättelsen med en nypa salt likt en skröna. Trots detta är filmen löst baserad på sångerskan Setara Husseinzadas framträdande i den tredje säsongen av Afghan Star 2007.

rtk3

I filmen har Marocko fått rollen som Afghanistan som skildras med häftiga myllrande städer och vida ökenlandskap. Filmens soundtrack hoppar friskt från gamla popsånger till nya, du får höra alltifrån Shakira till Cat Stevens. Det finns material enbart framarbetat för soundtracket också men det dövas till stor del ut av alla popsånger. Jag tror att filmen hade kunnat få en mer unik och egen känsla om det egna materialet fått större utrymme att andas. Med tanken på att berättelsen är en skröna så blir jag också mer accepterande inställd till detaljer i filmen som framstår som osannolika. Ett exempel är Kate hudsons lättklädda karaktär Merci som troligtvis hade råkat illa ut i Afghanistan där större delen av landets kvinnliga befolkning går beklädd i burka eller sjal.

rtk4

En del personer skulle kunna påstå att Bill Murray har en förkärlek till att spela losers och Rock The Kasbah skulle definitivt inte ändra deras bild. Med detta sagt så har jag svårt att se någon annan skådespelare i rollen som Richie Lanz. Det finns få personer som kan spela en ignorant mytoman så pass bra som Bill Murray och ändå lyckas framstå som trevlig på något sätt. Murray äger rollen och har gjort den till sin egen. Utöver honom så innehåller filmen en blandad kompott av skådespelarinsatser. Både Leem Lubany och Arian Moayed spelar sina afghanska karaktärer med bravur. Kate Hudson, Bruce Willis och Zooey Deschanel övertygar inte helt men det gör inte allt för mycket eftersom deras roller är relativt små.

rtk5

Rock The Kasbah är definitivt ingen film för alla. Filmen kräver att du är rätt accepterande inställd för att du skall uppskatta den så mycket som möjligt. Precis som det framkommer i filmen så är Afghanistan ett land som befunnit sig i konflikt under en längre tidsperiod. Detta gör att filmen känns extra viktig eftersom den visar en annan sida av landet än den som vi ständigt blir konfronterad av i media. För mig är Rock The Kasbah en vacker skröna för alla Bill Murray-älskare, den genererar en hel del skratt trots filmens seriösa undertoner.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag 6 november.

Från regissören Barry Levinson kommer den smått otroliga historien om en amerikansk manager och en ung kvinna i Afghanistan som försöker ena det mångkulturella landet bakom kvinnans vackra stämma. Levinson har tidigare gjort filmer som Wag The Dog och Rain Man. I filmen ser du bland annat Bill Murray, Leem Lubany, Kate Hudson och Bruce Willis. Bill Murray spelar en musikmanager på dekis som bor i Van Nuys, Kalifornien. Managern heter Richie Lanz och till vardags blåser han unga lyckosökande på pengar. Lanz är en ignorant mytoman som lever ett misslyckat liv och har inte ens råd att betala underhåll för sin egen…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.