Roccat Kain

Om du är som jag så spenderar du en större del av kvällarna fram en dator. Och under den tiden spelas det en hel del spel. Och något som är viktigt då är en bra mus. I flera år har jag suttit med en Xtrfy M1 men nu fick jag chansen att prova Roccat Kain 120 AIMO och Kain 220 AIMO. Är de tillräckligt bra för att byta?

Skillnaden mellan dessa två är att 220 är trådlös medan 120 är gammal klassisk trådad mus. För tio år sedan var det otänkbart med en trådlös mus när man spelar men utvecklingen har gått så mycket framåt att idag skulle jag säga att det är väldigt lite skillnad på dem. Det är nog en fråga om smak. 220 har runt 50 timmar batteritid vilket är överlag bra för en spelmus tycker jag.

Båda ligger bra i handen. Jag har något stora händer med långa fingrar men de kändes bra i handen. Aldrig några problem när jag skulle styra dem och knapparna satt precis där jag ville ha dem. Det tog inte lång tid att vänja sig. Båda mössen har en viss tyngd (runt 90 g) men jag gillar det. Jag vill kunna känna musen i handen och det gör jag här. Sedan måste jag ge beröm för en mindre sak, hjulet i mitten kan vara det bästa jag upplevt. Fruktansvärt bra känsla och att scrolla upp och ner fungerade smidigt och enkelt. Samma sak med höger och vänster knapp, snabb respons ifrån dem.

När det gäller inställningsmöjligheter så levererar Roccat rejält. Deras program Swarm designat för att du skall kunna göra alla inställningar du önskar. Här kan jag ställa in exakt DPI i fem steg. Sådant uppskattas verkligen. Du kan tilldela knapparna olika funktioner vilket är bra men de är ganska få så att en MMO-spelare kommer inte ha så mycket nytta av detta. Men du kan ställa in allting från vertikal bläddringshastighet till uppdateringsfrekvens. Jag misstänker att många inte kommer att röra dessa så mycket men trevlig att de finns där.

När jag spelar med dessa möss är jag nöjd, riktigt nöjd. Smidiga och följsamma och det känns enkelt att spela. Jag tycker det är krångligt att byta mus för det tar ett tag att vänja sig men här gick det förvånansvärt enkelt. Kanske för att jag verkligen gillar hur de ligger i handen. Mina döttrar spelar en del också och båda uppskattade också bytet från XTRFY. Personligen föredrar jag fortfarande sladd men det är nog mer av vana än något annat.

Om jag skall prata om någon negativ är hur Roccat har valt att hantera sin trådlösa anslutning. Du har en kabel och en dongel där du sätter fast tillsammans med en plastbit. Så du alltid håller reda på din dongel. Men om du spelar trådlöst på din laptop är detta ingen bra lösning. Och sladden är anpassad för din mus så du kan inte använda någon annan för att ladda den vilket också är sjukt frustrerande. Gäller att inte tappa bort sladden och hoppas att den är tålig.

En Roccat Kain 120 AIMO går på runt 700-750 kr i affären idag och känns som en bra investering om du är i behov av en ny mus. För en Kain 220 AIMO får du lägga upp mot 1100 kr och där får du avgöra om du tycker att 400 kr till är värt för att kunna spela trådlöst. Men oavsett vilken du väljer får en du en bra mus som passar de flesta behov.

Om du är som jag så spenderar du en större del av kvällarna fram en dator. Och under den tiden spelas det en hel del spel. Och något som är viktigt då är en bra mus. I flera år har jag suttit med en Xtrfy M1 men nu fick jag chansen att prova Roccat Kain 120 AIMO och Kain 220 AIMO. Är de tillräckligt bra för att byta? Skillnaden mellan dessa två är att 220 är trådlös medan 120 är gammal klassisk trådad mus. För tio år sedan var det otänkbart med en trådlös mus när man spelar men utvecklingen…

Review Overview

Kain120 AIMO
Kain 220 AIMO

75

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.