Robot Chicken: Star Wars Episode III

robot chicken iii 10

När jag skrev om de två första delarna i Robot Chickens Star Wars-serie var de ännu inte släppta i Sverige. I höstas släppte Warner en samling med alla tre episoderna i Sverige som är väl värd att köpa om man vill se de bästa parodierna som gjorts av Star Wars.

Lagom till julen 2013 skrev jag en liten text om Star Wars-leksakernas betydelse i mitt liv som kan läsas här. Skaparna av Robot Chicken har som vuxna inte nöjt sig med att använda leksakerna som prydnad utan gör stop motion-animationer med dem i stället. Det blir som en förlängning av barndomens lekar på ett både vuxet och barnsligt sätt där de föreställer sig vad som händer mellan scenerna vi får se i filmerna.

robot chicken iii 13

Jag lever med övertygelsen att underbart är kort när det kommer till det mesta. Det är alltid bättre att vilja ha mer än att bli proppmätt. Detta gäller inte minst humor. Komedier ska vara max 100 minuter långa. Om de är längre än så fungerar det väldigt sällan. Robot Chicken: Star Wars var drygt 20 minuter lång och Robot Chicken: Star Wars Episode II var lika lång, men gavs ut i förlängd version på DVD. Detta fungerade bra eftersom man hunnit smälta den korta versionen när den längre släpptes. En massa korta inslag staplade på varandra gör sig bäst i ett kort format. När det blev dags för detta tredje specialavsnitt slog man på stort redan från början och hade en speltid på över 50 minuter. Jag blev mätt.

robot chicken iii 11

Producenterna verkar medvetna om att alla inslag inte håller samma kvalitet och sprider ut de bästa under de dryga 50 minuterna för att kompensera för de sämre. Jag behöver inte se Darth Vader gå på toaletten eller försöka fånga ett mynt när han snurrar runt i sin TIE-Fighter. Det är lika tråkigt som att se karaktärerna dansa runt. Det bästa inslaget visar vad som händer när Luke stöter på Wampan han högg armen av på en bensinstation i rymden. Inga ord yttras (förutom Wampans suckande och stånkande) i denna tysta och ganska känslomässiga lilla kortfilm. Wampascenen är utdragen precis som två andra favoriter där den första innebär att Kejsaren åker i en rulltrappa och möts av Stormtroopers som hälsar på honom och den andra är en makaber liten skildring av hur Gary The Stormtrooper försöker avliva en Ewok som han råkat köra på.

robot chicken iii 04

Ramberättelsen i denna tredje episod är Palpatines berättelse om vad som gått fel i hans liv. Precis som tidigare gör Seth MacFarlane Palpatines röst och det som varit så roligt i de förra episoderna blir väldigt utdraget nu. Med undantag för scenen i rulltrappan och den makalösa sången om Order 1-65 drar jag som mest lite på smilbanden när han svär och skriker sig igenom sina scener. Palpatine lägger även in brasklappar i scenerna och avväpnar eventuella kritiker av Robot Chicken genom att själv kritisera dåliga skämt. Ganska fegt tillvägsgångssätt. Breckin Meyers gestaltning av Boba Fett känns också gjord nu. Palpatine förklarar själv att de måste följa Boba Fett i Robot Chicken eftersom han är den leksak som sålt i flest exemplar. Även Ackbar är en återkommande karaktär i Robot Chicken, men har använts i mindre doser. Hans nakna små inhopp i den här är väldigt roliga. Och apropå nakenhet får man reda på att Chewbacca är nudist.

robot chicken iii 09

Skaparna av Robot Chicken, Seth Green och Matthew Senreich, har efter framgångarna med dessa Star Wars-specialavsnitt utvecklat komediserien Star Wars Detours för Lucasfilm tillsammans med George Lucas själv. När Disney köpte Lucasfilm avbröts produktionen av Detours och alla avsnitt som var färdigproducerade (det talas om att närmare två säsonger är redo för visning) har lagts på hyllan tillsvidare. Och troligen är det ett klokt beslut. De senaste åren har Star Wars fastnat i ett skämtträsk där Lego Star Wars och Angry Birds blir den yngre generationens första möte med karaktärerna i Star Wars. Den enda motvikten till kortsiktiga humorkickar har varit Clone Wars. Förhoppningsvis sätter Disney och Lucasfilms nya VD stopp för tramset efter Lego Star Wars: The Yoda Chronicles. Om de inte gör det kommer det nog vara svårt för den nya generationen fans att ta Episod VII och övriga kommande filmer på allvar.

robot chicken iii 07

Bad motivator.

På import-DVD:n (troligen den svenska utgåvan också) finns ett helt gäng ofärdiga bortklippta scener. Några av dem är betydligt roligare än de som finns med i programmet. Vi får se när Palpatine utvärderar Darth Vaders arbete på Bespin. ”Kom med erbjudande innan du hugger av händer!” Boba Fett går på dejt med den feta dansaren från Jabbas palats i en underbart sexistisk sketch. Detta är bara några av godbitarna. I Sunday In The Boardroom With George Lucas grillar Robot Chicken-gänget George Lucas med frågor och fånar sig. Stämningen är god tills Mara Jade förs på tal. Då blir Lucas arg. Det finns ännu mer extramaterial att ta del av om man gillar sköna killar och dudes. Det gör inte jag.

När jag skrev om de två första delarna i Robot Chickens Star Wars-serie var de ännu inte släppta i Sverige. I höstas släppte Warner en samling med alla tre episoderna i Sverige som är väl värd att köpa om man vill se de bästa parodierna som gjorts av Star Wars. Lagom till julen 2013 skrev jag en liten text om Star Wars-leksakernas betydelse i mitt liv som kan läsas här. Skaparna av Robot Chicken har som vuxna inte nöjt sig med att använda leksakerna som prydnad utan gör stop motion-animationer med dem i stället. Det blir som en förlängning av barndomens lekar…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.