Riverdale: Andra Säsongen

Riverdale är en ungdomsserie med K.J Apa, Camila Mendes, Cole Sprouse och Lili Reinhartt i huvudrollerna. Alla säsonger finns att se på Netflix, som också skapat serien.

Första säsongen av Riverdale var kärlekens säsong: relationer påbörjades och avslutades, ledde till lycka och till mord. Vi såg intriger äta upp familjen Blossom men på det stora hela var det rätt lugnt för resterande familjer i Riverdale. Det ändrar säsong två på. Direkt i första avsnittet kastas vi in i efterspelet av mordförsöket på Archies pappa, Cheryls självmordsförsök och Jugheads val att följa i sin pappas kriminella fotspår. Familjerelationer står i centrum och varenda familj i Riverdale verkar ha sina alldeles egna hemligheter de hellre dör än att avslöja.

Bild: IMDb

Archie, traumatiserad av att nästan ha förlorat sin pappa Fred, är fast besluten att ta reda på sanningen om Svarta Huvan; seriemördaren som sätter skräck i Riverdales invånare. Driven av panik försöker Archie hitta varenda sätt att göra tillvaron tryggare för sin pappa, även om det innebär att liera sig med en av Riverdales mest kriminella ansikten: Hiram Lodge, mafiosa tillika Archies flickvän Veronicas pappa. I utbyte mot evig lojalitet erbjuds Archie hjälp på alla sätt men han börjar snart inse att allt Hiram erbjuder kommer med en dyr prislapp och att det inte direkt är ett jobb du kan säga upp dig ifrån …

Bild: IMDb

Archie är inte den enda som intresserar sig för Svarta Huvan, även Betty utvecklar en fascination för stadens seriemördare – och han för henne. Enligt sig själv dödar Svarta Huvan endast de som förtjänar det; han drivs av en hög moral och vill skipa rättvisa. Han anser att Betty kan relatera till hans mörker; något som ger henne en makt över honom. Deras relation övergår snabbt från research till en klassisk katt-och råtta-lek; men vem är det som jagar vem egentligen? Samtidigt som hon försöker tyda Svarta Huvans ledtrådar i hemlighet stöter Bettys familj på problem: storasystern har gått med i en sekt, föräldrarna vill skiljas och mitt i allt dyker en okänd, äldre bror upp. En bror som gör en minst sagt blodig entré vilket sätter hela familjen på prov; frågan är inte längre om brodern talar sanning, utan om någon i hela familjen gör det.

Bild: IMDb

Samtidigt som Archie och Betty söker efter Svarta Huvan på varsitt håll, tampas Jughead med att hantera sitt nya liv som medlem i gänget Serpents. Han byter skola till ökända Southside High där rivaliserande gäng och drogmissbrukare huserar i slitna lokaler. Med hjälp av nya vänner, och den vackra Toni, känner Jughead sig snart bekväm och blir allt mer involverad i gänget. När de får veta att Hiram har planer att ta över Southside för ekonomisk vinst bestämmer sig Jughead för att samla alla krafter och slå tillbaka.

Bild: IMDb

Mitt i allas krig mot hennes far står Veronica, som tyst utkämpar ett eget krig mot sin familj. Trött på att bli manipulerad och slängd framför bussen försöker hon påverka sin maktgalna pappa att ta sitt förnuft till fånga. När det inte fungerar inser Veronica att hon endast kan vinna genom att spela samma spel som Hiram: smart, obarmhärtigt och oärligt när det krävs. Det blir dock svårare än hon anat när hennes mamma inte bara tar hans sida utan även ställer upp i borgmästarvalet å Hirams vägnar …

Bild: IMDb

Cheryl i sin tur, är fast i sitt barndomshem efter faderns död. Hennes mamma har återigen tagit upp sin bordellverksamhet och bryr sig inte nämnvärt om Cheryl. Detta kommer dock att förändras när Cheryls pappas hemliga tvillingbror dyker upp. Tillsammans med hennes mamma vill han ta över familjens rikedomar och för att göra det behöver två personer försvinna: Cheryl och hennes mormor.

Bild: IMDb

Riverdale säsong två är både mörkare och mer galen än sin föregångare. Där säsong ett lekte med mörker i kanterna och testade gränserna, där låter säsong två mörkret ta över och spränger gränserna. Mord och hemligheter går från att vara dramatiska till en standardingrediens i varje avsnitt; något som absolut håller serien igång men ger det verkligen utrymme till en högre kvalitét? Nej.

Riverdales skapare har gjort samma misstag som drabbar alltför många tv-serier efter att första säsongen gjort succé; de hetsar fram säsong två. Istället för att låta serien marinera ett tag för sig själv har de kastat upp den på stekbordet och försöker att täcka över en medelmåttig smak genom att kasta på olika kryddor; kryddor som inte ens passar ihop. Det är nämligen så otroligt mycket dramatik i Riverdale att substansen glöms bort. Det som fångade tittaren i första säsongen – mystiken och karaktärernas skilda drag – klumpas ihop och får väldigt lite utrymme. Kvar är ett virrvarr av mord, hemligheter och avslöjanden.

Bild: IMDb

Riverdale vinner på den mysiga atmosfären och de duktiga, unga skådespelarna. Dessa två faktorer räddar serien från total katastrof á la True Detective säsong två. Istället slutar Riverdale säsong två upp som en blandning mellan en okej tonårsserie och en bra såpa. Det finns vissa uppenbara ändringar som bör göras: slopa Archies extrema hjältekomplex, ge Cheryl mer scentid och låt aldrig ett musikalnummer till se dagens ljus. De ändringarna, tillsammans med att manusskrivarna lär sig meditera, kan ta Riverdale tillbaka till att vara en serie som vinner hjärtan utan att behöva lägga till religiösa konverteringsskolor, strippnummer på mc-barer eller ett HELT musikalavsnitt för att täcka hålen i manuset.

Bild: IMDb

Riverdale är definitivt en serie som vet hur tempot hålls högt. Det som behövs nu är att hålla kvalitén lika högt.

Riverdale är en ungdomsserie med K.J Apa, Camila Mendes, Cole Sprouse och Lili Reinhartt i huvudrollerna. Alla säsonger finns att se på Netflix, som också skapat serien. Första säsongen av Riverdale var kärlekens säsong: relationer påbörjades och avslutades, ledde till lycka och till mord. Vi såg intriger äta upp familjen Blossom men på det stora hela var det rätt lugnt för resterande familjer i Riverdale. Det ändrar säsong två på. Direkt i första avsnittet kastas vi in i efterspelet av mordförsöket på Archies pappa, Cheryls självmordsförsök och Jugheads val att följa i sin pappas kriminella fotspår. Familjerelationer står i centrum…

Review Overview

Betyg:

60

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.