Risen 3: Titan Lords

risen-3-02Risen 3: Titan Lords är ett rollspel från tyska Piranha Bytes som förutom Risen även gjort Gothic-serien. De vill ta oss tillbaka till en tid när rollspel inte var styrda och spelaren själv kunde bestämma vart han ville gå och hur han ville upptäcka. Lyckas de?

Risen 2: Dark Waters fick en hel del kritik framförallt för att man lämnade fantasy-miljön för ett pirat-tema och för att stridssystemet var klumpigt och svårhanterligt. Piranha Bytes har lovat att ta till sig kritiken och få i ordning allting i den tredje delen, Titan Lords. Men på ytan är det lite som ändrats. Vi spelar fortfarande på samma öar i söderhavet som i förra spelet och mycket av piratkänslan finns kvar även om det nu även kryllar av magiker och andra fantasy-element.risen-3-03

Spelet börjar med att din karaktär dör för att sedan återuppväckas och få reda på att han måste få tillbaka sin själ om han inte vill bli en demon. För att lyckas med detta krävs någon med kraftfull magi, lyckligtvis vet personen som återuppväckte dig tre olika ställen där du kan finna en sådan magiker. Sedan har vi din syster som du såg precis innan du dog, var är hon nu? Och dina förra kollegor inom piratväsendet verkar behöva en del hjälp. Var och hur du vill åka är helt upp till dig och till skillnad från många andra spel känns Risen 3 verkligen som ett öppet rollspel, varje ö har sina egna uppdrag som du kan välja att utföra och skulle du lämna ön av någon anledning kan några av dessa försvinna för att aldrig dyka upp igen. Så du som spelare har hela tiden ett val att göra, sådant gillar jag, när det känns som varje val har konsekvenser.

Tyvärr är det en av de få bra sakerna med Risen 3, ett par timmar in i kampanjen börjar problemen synas. Grafiken är inte den bästa, ser helt okej ut men det är problem rakt igenom hela spelet och det känns mer som att spela på en konsol än PC, framedrops och annat plågar spelet. Stridssystemet är lite lika tråkigt som i förra spelet och erbjuder väldigt lite variation. Du använder din kompanjon som svamp för att ta emot skada från motståndarna och gör din standardattack eller slänger magi. Det går att göra kombinationer genom att trycka flera gånger på samma musknapp men det blir aldrig mer intressant än så.risen-3-04

Samtidigt finns det något att hämta här, kampanjen är lång och även om du inte gör allting tar det ändå 20-30 timmar minst. Och det finns alltid något att göra, du kan alltid hitta ett uppdrag någonstans som tar dig till nästa ställe. Och världen känns rik, varje ö har sitt djur- och växtliv och karaktärerna du pratar med kommer oftast med roliga dialoger som lättar upp stämningen. Själva systemet att öka dina färdigheter och förmågor är också smart och låter dig styra saker mer eller mindre som du själv vill utan att tvingas falla in i en mall.

Risen 3 har potential men når inte hela vägen. Jag hade roligt när jag spelade men efter ett par timmar så har charmen börjat flagna och då återstår endast ett spel som de verkliga fantasterna fortsätter med. Synd för detta hade kunnat bli något bra.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.