Rise of the planet of the apes (4K UHD)

När Rise of the Planet of the Apes släpptes 2011 var en av de stora snackisarna hur filmskaparna och Andy Serkis lyckats ge liv åt aporna i filmen. När War for the Planet of the Apes släpptes i år så var det fortfarande en av snackisarna. En del av hajpen inför årets film var att släppa de två tidigare titlarna på det nya formatet 4k Ultra HD Blu-ray. Vi har lagt vantarna på de två första delarna i filmserien på det nya formatet och återbesöker därmed hur berättelsen om Ceasar fick sin början.

Första delen i nya Apornas planet-serien undersöker hur jorden blev apornas planet. Forskaren Will Rodman, spelad av James Franco, är en San Francisco-baserad forskare som försöker bota sjukdomen alzheimers. En forskning som är ytterst personlig för Rodman eftersom hans egen far Charles (John Lithgow) har drabbats av sjukdomen. En del av forskning innebär att test av medicinen måste genomföras på olika typer av apor. Experiment som visar sig ha en oväntad effekt på aporna i labbet, då de plötsligt blir hyper-intelligenta. Rätt omgående trycker Rodman på för att det är dags att testa medicinen på människor. Samtidigt som styrelsemötet äger rum, där beslutet om test på människor skall tas, lyckas plötsligt en av schimpanserna att fly. Framför ögonen på styrelseledamöterna blir apan skjuten till döds. Tillsammans med henne dör Rodmans hopp om att få gå vidare med forskningen han har hållit på med i flera år. Eller det är iallafall vad han tror, tills det att en schimpansunge upptäcks i moderns bur. Den unge apan får följa med Rodman hem och där fortsätter han sin forskning i smyg. Ett beslut som visar sig ha konsekvenser både för Rodmans familj och även hela den mänskliga rasen.

Tim Burtons reboot av Apornas planet-serien misslyckades i min mening eftersom den var sämre än originalet och det fanns inte tillräckliga ambitioner att förnya filmserien. Det regissören Rupert Wyatt gör så bra i Rise of the Planet of the Apes är att han tar berättelsen och tittar på den ur ett modernt perspektiv. Vad finns det i den gamla filmserien som kan vara värt att utveckla och titta närmare på? Resultatet är en film som krymper ner berättelsen på ett personligt plan men som trots det kan få stora konsekvenser för hela jordklotet. Will Rodmans insats är på ett högst personligt plan, konsekvenserna är världsomvälvande. Både James Franco och John Lithgow gör bra rollprestationer. Francos Rodman är dock begränsad av ett manus som påverkar karaktärens trovärdighet när han gång på gång tar beslut som ovärdiga en individ som skall vara så pass intelligent.

Anledningen till att filmen överhuvudtaget fungerar är de fantastiska specialeffekter som Weta Digital har skapat på Nya Zeeland. Andy Serkis, som spelar apan Ceasar, visar varför han är kungen av motion-capture. Han har tidigare spelat både Gollum och King Kong, två datoranimerade karaktärer i filmer av regissören Peter Jackson. Serkis rollprestation är en av filmens styrkor. Han får James Francos hyfsat intelligenta människokaraktär att se ut som verklighetens schimpanser. En av de brister som filmen trots allt har är de moraliska dilemmen som Will Rodman helt förbiser och att människorna i filmen är så urbota korkade.

Rise of the Planet of the Apes är en modern blockbuster som håller en högre nivå än genomsnittet, trots det har den sina brister. Aporna i filmen behöver inte vara hyper-intelligenta för att framstå som smartare än människorna i filmen. I slutändan är filmen en rätt lättsmält historia som trots sina brister berör och gör en nyfiken kring vad som skall komma härnäst. Se filmen för de fina specialeffekterna, Andy Serkis rollprestation och fina interaktioner mellan apa och människa.

Utgåvan: Filmen levereras i 4K med formatet 2.35:1 och ett DTS-HD Master Audio 5.1-ljudspår. Eftersom filmen har färdigställs i 2k är detta en uppskalning som enbart visar på en mindre detaljskillnad från blu-ray-utgåvan. Trots detta finns det synliga skillnader i skärpa i filmens fokus faller på ansikten i närbild. Många 4K-tvivlare ifrågasätter skillnaden mellan blu-ray och 4K-blu-ray på grund av dessa små skillnader. Ofta glömmer man dock bort att filmerna också levereras med HDR och bredare färgomfång. Skillnaden kanske inte tillräckligt stor för att motivera en uppgradering från blu-ray om du redan äger filmen. Detta är dock det bästa tillgängliga sättet att se filmen idag!

När Rise of the Planet of the Apes släpptes 2011 var en av de stora snackisarna hur filmskaparna och Andy Serkis lyckats ge liv åt aporna i filmen. När War for the Planet of the Apes släpptes i år så var det fortfarande en av snackisarna. En del av hajpen inför årets film var att släppa de två tidigare titlarna på det nya formatet 4k Ultra HD Blu-ray. Vi har lagt vantarna på de två första delarna i filmserien på det nya formatet och återbesöker därmed hur berättelsen om Ceasar fick sin början. Första delen i nya Apornas planet-serien undersöker hur jorden…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.