Rikards 10 bästa filmer någonsin

Då var det dags även för mig att lista de filmer som jag har haft allra störst utbyte av under åren.

 

10. Straw Dogs (Sam Peckinpah)

Nu har jag inte ”hunnit” se nyinspelningen men jag tror att jag vågar låta originalet värma detta säte till dess. Med en briljant Dustin Hoffman och en lika briljant och snygg Susan George samt en upptrappning av intensitet och spänning som ännu inte överträffats. Världens bästa thriller.

 

 

 

9. Terminator 2: Judgment Day (James Cameron)

Varje version jag ägt av filmen, från och med den videoinspelning en släkting med Filmnet gjorde åt mig, har jag vårdat som mitt barn. Jag har nämligen svårt att tro att det finns en film med ett större omtittningsvärde. När den, sedan första filmen ännu mer, metalliska signaturmelodin drar igång, säger min hjärnbark att det här är bra. Världens bästa action till och med.

 

 

8. Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson)

Den perfekta vampyrfilmen. Alfredsons estetik passar som handen i den stickade vanten till John Ajvide Lindqvists geniala historia. Barnskådespelare som inte är av denna värld och musik som förtrollar, bidrar till en magisk skräckfilm. Den bästa svenska film som gjorts.

 

 

7. Alien (Ridley Scott) 

Filmmakande som skrev instruktionsboken. Lika genial i varenda detalj som i det stora hela. Sigourney Weaver i den bästa kvinnorollen som skrivits och ett riktigt läskigt filmmonster som sedan dess endast matchats av nummer ett på listan. Den ultimata rymdfilmen helt enkelt.

 

 

 

6. Gladiator (Ridley Scott) 

Oj, vad tydligt det blev vem min favoritregissör måste vara. På bio var jag helt stukad efter att ha sett denna. Även om jag redan innan hade sett episka filmer som Ben-Hur och Spartacus om samma tidsepok, så var det oerhört mäktigt att se en sådan skapad under min egen tid. Den fetaste historiska filmen någonsin.

 

 

 

5. Red White & Blue (Simon Rumley) 

Det senaste tillskottet på listan. En ytterst obehaglig film som har lite av det bästa i form av drama, thriller och skräck i något som jag hoppas blir stilbildande för framtidens genremixar. Noah Taylor är helt fantastisk som den psykiskt sjuka irakveteranen som hämnas å sin nya kärleks vägnar. 2010-talets bästa film.

 

4. Harsh Times (David Ayer) 

Ayer följde upp manuset till vassa Training Day med att själv regissera ett ännu bättre manus i en liknande miljö. Christian Bale gör sin mest underhållande roll hittills som ex-soldaten och småfifflaren Jim som tillsammans med Freddy Rodriguez Mike, tar sig rejält med vatten över huvudet. Bästa (gangster)dramat på min lista.

 

 

 

3. The Matrix (Larry & Andy Wachowski) 

Min bästa bioupplevelse alla kategorier. Fortfarande stilbildande för var och varenda science fiction- och actionfilm av vår tid är filmen det viktigaste som hänt för det nya millenniets genrefilm. Keanu Reeves passar perfekt som stel hjälte och effekterna är oslagbara i sin teknik och kreativitet. Den bästa science fiction-filmen någonsin.

 

 

 

2. Savage Streets (Danny Steinmann) 

En film som innehåller allt det jag gillar med film, nu minns jag inte exakt vad det är, och kombinerar det med en massa tjejer som klär av sig lustiga 80-talspaltor. Linda Blair spelar hämnerskan som med armborstet i hand ger sig efter gänget som våldtog hennes döva syster. Ackompanjerat av John Farnhams exemplariska musik som bidrar till illusionen av att det är en rumsren film, är Savage Streets den bästa exploitationfilmen någonsin.

 

1. The Descent (Neil Marshall) 

Jag har alltid gillat filmer med klaustrofobiska miljöer men sedan 2005 har jag slutat leta, för Marshalls film är verkligen den enda som behövs. Det finns inget mer mysigt obehagligt än att se dessa tjejer krypa genom de omänskligt trånga passagerna i det outforskade grottsystemet. Att sedan några av de obehagligaste monstren som gjorts dyker upp är en ren bonus för mig. Historiens bästa skräckfilm had me at HELLO! …Hello! …hello! …hello.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

4 comments

  1. Hej,
    Vilken bra lista bara 10 poangare hela bunten! Nar man laser listan ryser man och blir sugen att ladda dvd’n med alla filmer pa listan och ta ett film marathon.

  2. Var inte så blygsam nu 😉

  3. fick ett bra tips, Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.