Rickards Top 10 spel under 2010-2019.

Ja det kanske är lite av en lögn.
Listan innehåller på sätt och vis fler spel då jag lyfter några trilogier. Samt är listan bara några favoriter och det kan absolut finnas spel som borde fått en plats på listan istället för de jag valt. Dock kändes dessa spelen som självklara val att lyfta fram nu när jag tar en titt i backspegeln på vad jag spelat.

Så utan någon rangordning.
Här kommer 10 spel du skall ta en titt på om du missat.

Mass Effect 1-3 (2008-2012) – Actionrollspel

I denna trilogi spelar vi som kommendören Shepard som skall rädda galaxen i ett episkt rymdäventyr. Spelen har gott om karaktärer och storys och är en ren fröjd att spela. Du får göra unika val i storyn samtidigt som du färdas mellan olika rymdstationer och planeter i ditt uppdrag.
Spelet har ett soundtrack och ljudarbete som är väldigt bra.

Fallout New Vegas (2010) – Actionrollspel

Fallout New Vegas kom efter Fallout 3 men är ingen uppföljare utan en helt ny story inom samma universum. I Fallout New Vegas får vi utforska ett postapokalyptiskt Las Vegas. Även här finns det gott om olika karaktärer och storys. Du kan även välja att samarbeta med tre olika faktioner. Detta var spelet som fick mig att återupptäcka datorspelen som vuxen efter ett uppehåll på många år. Det var otroligt skoj att utforska och hitta lite av alla dessa eastereggs som fanns.

Dead space triologin (2008-2013) – Överlevnad/Skräck.

Första spelet var inte riktigt något för mig. Hade väldigt svårt att vänja mig vid spelstilen där du måste ta vara på vart enda skott du har. För du hade nästan alltid slut på dem. Dock i andra och tredje spelet så fann jag mig i spelstilen och hade väldigt skoj. Speciellt tillsammans med vänner i mörkret. Det blev allt en och annan jumpscare som skrämde oss rejält.

Spec Ops: The Line (2012) – Action/Äventyr

Detta spelet var en total överraskning för mig. Kanske mest för att jag inte har en aning om hur det hittade in i mitt spelbiliotek på Steam.
Jag installerade och tog en titt och ångrar mig inte ett dugg. Detta är ett klassiskt krigsspel där du och din lilla grupp med soldater infiltrerar ett fiendeområde i ett postapokalyptiskt Dubai. Ganska linjärt med det fungerar kanon med storyn och striderna. Påminner lite om gamla Rainbow Six Las Vegas och skulle absolut passa in med en Tom Clancy stämpel.

Tomb Raider (2013) – Action/Äventyr

Vilken comeback Laura Craft gjorde här. Ett riktigt toppspel ur alla aspekter. Bra och välskriven story med snygga mellanscener. Stora områden att utforska. Hemliga grottor och katakomber som kräver pussellösningar. Välj att smyga dig på fienderna eller leka Rambo.
Här fick Uncharted serien en riktig utmanare!
Det finns idag ytterligare 2 spel till i serien. Lika välgjorda!

Bioschock infinity (2013) Action/Äventyr

Majoriteten av Bioschock fansen föredrar de två första spelen. Inte jag. Jag tycker detta är det bästa i serien. Kanske för att det inte längre utspelar sig i mörkret på de djupaste delarna i havet. Tvärtom. Uppe i luften hittar vi Columbia. En stad som flyger runt med hjälp av ballonger, propeller m.m.

Jag som spelare är en detektiv som åker dit för att rädda Elizabeth. Här börjar en spännande story och du får skjuta dig igenom det hela med vanliga vapen eller din magi. På marken eller i luften hängandes på staden transportlinor.

Last of Us (2013) Action

Jag var troligtvis en av de som spelade spelet sist. Hade bara hört alla andra prata gott om det. När det väl var dags så spelade jag kanske 30 min för att sedan ge upp. Tack och lov hade jag en vän som kom förbi för att visa mig hur jag skulle spela. Det tog ett tag att ändra min spelstil. Det gick inte att leka Rambo här.

Spelet kräver tålamod och smygande på flera ställen. När man väl vant sig vid spelsättet så öppnar det upp sig en fantastisk djup och välskriven story. Vilket spel! Så välgjort på alla plan. Så fruktansvärt snyggt. Detta är absolut ett av mina Top 3 spel någonsin och sommaren 2020 kommer uppföljaren.

Wolfenstein New Order (2014) – Action

Klassiska spelet i ny tappning. Spelet utspelar sig i en alternativ tid där nazisterna vann andra världskriget och du tillhör rebellerna. Här är det bara ta upp dina vapen och börja skjuta nazister.

Det är ett fantastiskt shooter-spel. Konstant krigande och välgjorda miljöer med mycket detaljer. Spelet skulle kunna klarar sig på sitt skjutande och alla dessa underbara eastereggs som finns överallt men inte nog med det så finns det faktiskt en story och den är riktigt välgjord.

Ori and the blind forest (2015) – Action

Här hittar vi ett plattformsspel i fantastiska miljöer och ett soundtrack du sällan glömmer. Tidvis kan det vara utmanande men är överlag ett spel för hela familjen att utforska tillsammans. Lås upp nya förmågor och ta dig vidare genom alla dessa utmaningar som finns.
Det finns även en fin story i spelet och feb 2020 kommer uppföljaren.
Jag har skrivit mer om spelet: Läs här

Legend of Zelda Breath of the Wild (2017) – Actionäventyr

Det var ganska nyligen som jag fick låna mig ett Nintendo Switch enbart för att jag var nyfiken på detta spel.
Det är fantastiskt snyggt och riktigt kul att även Nintendospelarna får skippa den linjära delen och spela i en öppen värld. Där du själv kan utforska och göra uppdrag i den ordningen du vill. OM du vill.
Hade riktigt skoj men tyckte faktiskt vid något skede att det kanske var lite väl stort/långt.
I slutet vart det lite klassiskt Nintendo att faktiskt kräva skicklighet av spelaren. Jag fick be en vän om hjälp med en bossfight jag inte klarade själv. Det var dock storslaget och jag tvekar inte en sekund på att köpa mig ett eget Switch om det kommer fler spel i denna klassen.

Bara 7 veckor kvar tills utmaningarna börjar igen.

Vad ser jag mest fram mot 2020?
Som jag hintat om ovan så är det framförallt två spel jag ser fram mot 2020.
Last uf Us 2 och Ori and the Will of the Wisps.

Jag skall dock börja nya året med att ta tag i ett spel jag inte hunnit med ännu. God of War (2018).

Gott nytt år!

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.