Rey Kenobi-teorin

Som jag utlovade i mitt förra Star Wars-inlägg kommer nu här den för mig mest intressanta teorin: Rey är en Kenobi-teorin. Det jag skriver om här nedan går att läsa om på internet så det är ingenting jag själv har teoriserat – huvudparten är taget från ett Youtube-klipp som jag här återger i textforn samt med lite egna tankar.

Om vi tar avstamp i The Force Awakens – vad finner vi för ”tydliga” kopplingar till Obi-Wan Kenobi? Jo, när Rey öppnar kistan hos Maz Kanata på Takodana och plockar upp Anakin Skywalkers ljussabel får Rey en sorts vision/flashback. Alldeles i slutet av den hör vi Alec Guiness röst, som gestaltade Obi-Wan i originaltrilogin, ropa ”Rey!”. Nåja, nu lämnade ju Guiness jordelivet för 17 år sedan, men med hjälp av datorer hör vi i varje fall hans röst ropa henne namn. Några få sekunder därpå hör vi Ewan McGregor, Obi-Wan i Episode I-III, viska ”These are your first steps…”, innan visionen upphör. Det får i varje fall undertecknad att undra varför Rey hörde just Obi-Wans röst. Anakin och Luke har faktiskt mer att göra med den ljussabeln än vad Obi-Wan har. Visst, Obi-Wan tog hand om ljussabeln när han besegrade Anakin på Mustafar och hade den undangömd i 20 år innan han gav den vidare till Luke, men han har, förmodligen, inte använt den i strid som både Anakin och Luke har gjort. Det första vi hör i visionen är faktiskt ett andetag av Darth Vader, men merparten och det som sticker ut tillhör Obi-Wan. Varför hörs inte Lukes röst säga samma sak? Det är ju han som är sabelns senaste ägare.

Vidare har Daisy Ridley, som spelar Rey, i en intervju sagt att hon själv tyckte att det redan i The Force Awakens var uppenbart vilka som var hennes föräldrar. Men när hennes vänner direkt efter bion började spekulera i vilka som var Reys föräldrar började hon förstå att det kanske inte alls är så uppenbart. Samtidigt har J. J Abrams i en annan intervju ”bekräftat” att Reys föräldrar INTE figurerar i The Force Awakens, och det utesluter således Luke, Han och Leia som föräldrar. Och Chewbacca. Lägg därtill att journalisten Anthony Breznican har fått ”inside info” att en fristående film/trilogi om Obi-Wan (som det har pratats flitigt om) kommer dröja ett tag pga. att de inte är klara med Obi-Wan i själva Star Wars-sagan (Episode 1-9) ännu, samt att han har ”fått info” om att Obi-Wan kommer dyka upp i The Last Jedi. Då är det flashback, eller forceback som Abrams kallar det, som är det mest troliga alternativet. Undertecknad hoppas på en comeback i form av ett Force ghost i sådana fall.

De två sista punkterna här ovan ska såklart ses som lika pålitliga som Postnord. Abrams kan ha svarat så för att sätta griller på oss som älskar teorier (även fast jag personligen tror att han svarade ärligt), och det Breznican har hört är mest troligt bara rykten – det florerar ju ett och annat sådant om dessa filmer. Men ifall jag fortsätter med fler liknelser och paralleller mellan Rey och Obi-Wan i filmserien så kommer min teori stärkas och ni kommer känna: ”Ahaaaa!”. Den engelska dialekten är en annan intressant punkt. Både Alec och Ewan har brittisk dialekt som Obi-Wan, och Daisy har det som Rey. Låter det lövtunt? Men John Boyega, Finn, är född i England men fick prata med amerikansk dialekt. Samma var fallet med Liam Neeson (Qui-Gon Jinn) i The Phantom Menace. Visst börjar det bli intressant nu?

Nu kommer vi in på de punkter som jag tycker är mest intressanta. Som gick att läsa i min föregående artikel så kan vi ju faktiskt konstatera att The Force Awakens är en, narrativt sett, sorts remake på A New Hope (med vissa förändringar såklart). En ond makt (The Empire/First Order) har tagit/vill ta kontroll över galaxen. Den goda sidan (rebellerna) är underlägsna till antalet och får praktiskt taget fly och byta plats för sin utgångsbas regelbundet för att inte bli krossade. För att vinna striden väljer de att göra det den onda sidan absolut inte förväntar sig – går på offensiven med en överraskningsattack som slutar med att de ondas bas sprängs (Death Star/Starkiller Base). Lägg därtill att några få även måste infiltrera basen för att rädda en av huvudpersonerna (Leia/Rey). Där är A New Hope och The Force Awakens i ett väldigt koncentrerat format. Vad jag vill ha sagt med detta är att Star Wars-filmerna upprepar sig på ett eller annat sätt, både genom filmens narrativ men också genom andra saker såsom karaktärers utstyrsel, sätt att vara osv. T.ex. så bär både Anakin och Luke snarlika kläder samt att de, enligt vad som sägs i filmerna, inte är några outsiders (till skillnad mot Obi-Wan och Rey) utan har, flera vad det verkar, nära vänner. Obi-Wan är för övrigt den enda i filmserien som kan behärska Jedi mind trick till fullo. Ni vet, förmågan att övertala en stormtrooper till att göra saker mot dennes vilja. Vi ser t.ex. Qui-Gon misslyckas med ett mind trick på Watto i The Phantom Menace och vi ser Luke misslyckas med Jabba the Hut i Return of the Jedi. Vem lyckas med det helt enastående bra i Force Awakens? Rätt gissat. Utfört på James Bond också, bara en sådan sak.

Vidare tar både Obi-Wan och Rey fram Anakin Skywalkers ljussabel ur en kista, och ger, tids nog sabeln till Luke. I manuset till Force Awakens går det att läsa, när Rey ger sabeln till Luke,: ”…the galaxys only hope”. Kan det vara en hint? Ni vet: ”Help me Obi-Wan Kenobi, you’re my only hope. Luke kommer i så fall i The Last Jedi, om detta stämmer, träna en Kenobi och inte tvärtom som det har varit tidigare. Men det för ändå vidare traditionen att det i sex filmer sedan 1977 varit mästare-elev-relation mellan en Kenobi och en Skywalker. Andra paralleller: Rey smyger runt i Starkiller Base inte helt olikt när Obi-Wan smyger runt i Death Star. Obi-Wan lejer Han Solo för ett jobb i A New Hope – Han Solo tackar för kaffet erbjuder Rey ett jobb i The Force Awakens. Och min favorit: när Rey force grabs ljussabeln i slutet av The Force Awakens mitt framför näsan på Kylo Ren spelas samma musikslinga som när Obi-wan force grabs Qui-Gons ljussabel samtidigt som han voltar upp och klyver Darth Maul på mitten. Vad sägs om det? Lyssna själva så får ni höra.

Sedan finns ju hela den här biten om att Jedi inte får ha relationer och så vidare, men det visar ju Anakin och Padmé prov på att det går ju att komma runt. För er som har sett den animerade serien Clone Wars vet att den gode Obi-Wan har en flört med grevinnan Satine. Kan det vara så att de fick ett barn i hemlighet, inte helt olikt hur Luke och Leia kom till? Eller födde Satine ett barn som hon gömde så Obi-Wan inte skulle hamna i klammeri med Jedi-rådet? Detta barn är i sådana fall Reys mor, men vem är det? Ni som sett den andra animerade tv-serien Rebels känner till en huvudkaraktär som heter Sabine. Alltså, Satine och Sabine? Som båda dessutom kommer från planeten Mandalore (samma folk som för övrigt tränade Jango Fett). Sabine säger i serien att hon TROR att hennes föräldrar lever, mer än så får vi inte veta om hennes historia. I Clone Wars dödar sedermera Darth Maul Satine mitt framför ögonen på Obi-Wan. Här ska Sabine vara två år, och det är inte otänkbart att hon hamnar hos fosterföräldrar när hennes mor dör, det har ju faktiskt hänt för Luke, Leia och Rey. I ett av avsnitten i säsong 3 av Rebels finner Sabine ljussabeln som Darth Maul högg ihjäl Satine med. Ljussabeln finner hon i Mauls tillhåll liggandes som på ett altare, och bakom altaret hänger en tavla föreställande Satine. Många tillfälligheter här! Eller så försöker de sammanlänka någonting. Men inte tusan skulle de sammanlänka Star Wars-filmerna med de animerade serierna tänker du nu, och det med all rätt. Jo, men det har de faktiskt redan gjort. I Rogue One återfinns Saw Gerrera som en av huvudkaraktärerna, och han ser vi faktiskt för första gången i Clone Wars. Dessutom ser vi skeppet Ghost, som huvudkaraktärerna rattar i Rebels, vid några tillfällen i Rogue One. Det kan vara ett tecken på att LucasFilm vill expandera och sammanlänka Star Wars-universumet ännu mer.

Sista punkten är i mångt och mycket bara en teori (återigen), men ack så fascinerande. Kylo Ren är förmodligen en grabb som gillar att samla artefakter, och inte vilka artefakter som helst, utan gärna Jedi- och Sith-artefakter. Han har rest till Endors skogsmåne för att hämta det som var kvar av Darth Vader, exempelvis. I slutet av The Force Awakens när Finn går upp i ljussabelduell med Kylo så ropar den sistnämnda: ” That lightsaber. It belongs to me!”. Att han samlar på artefakter av något slag kan vi konstatera i och med detta. Nästa steg är Reys forceback. Just denna sekvens jag tänker på är dock bortplockad ur färdiga filmen, men i trailern finns sekvensen som är här under.

Titta noga på Kylos vänstra hand – visst håller han i någonting? För att förtydliga har jag infogat två nummer. 1: Hans hand samt prylen han håller i. 2: Man kan hävda att det är helt enkelt enbart är Kylos hand, men hans hand bör sluta där jag dragit pil nummer två, annars har han en oproportionerlig lång arm. Men visst ser det ut som en ljussabel han håller i? Då går teorin som så att Kylo ryktesvägen har hört att en klan har lagt vantarna på en ljussabel. När sekvensen med Rey i regnet startar ser vi Kylo hugga klanledaren (Pablo Hidalgo, medlem i Lucasfilm Story Group, har på Twitter skrivit att den som Kylo dödar mitt framför Rey är en klanledare) i ryggen. Men till sin stora förtret var det inte Anakins ljussabel, som är det allra största målet, han nu lade beslag på, utan det var… just det, Obi-Wan Kenobis. Det slutar inte där, för när Kylo plockar upp Obi-Wans ljussabel får även han en forceback (precis som Rey får när hon plockar upp Anakins). I sin vision ser han Rey, precis som Rey ser Kylo i sin. Det är därför han i Reys vision tar några snabba steg framåt rakt mot henne. Man kan under filmens gång ana att Kylo på något sätt känner till Rey, kanske gör han det genom sin forceback. För i slutet när Rey gör en force grab och, som redan nämnts, tar Anakins ljussabel mitt framför Kylo, tittar han alldeles förbluffat på Rey och, vad det ser ut som, tänker: ”Det är DU i min vision”. Rey plockar alltså upp Anakins ljussabel och ser Kylo, descendent till Anakin, och Kylo plockar upp Obi-Wans ljussabel och ser, Rey, descendent till Obi-Wan. Att de sedan levererar en ljussabelduell i snön/kylan i kontrast till Anakin och Obi-Wan som duellerade i lava/hetta gör det hela inte mindre poetiskt.

ALLT detta är självklart teorier, varken mer eller mindre, och när allt kommer till kritan kanske vi kan konstatera att denna teori var helt jäkla fel. Kanske rent av väldigt långsökt. Som det är just nu tycker i varje fall jag att detta är en fullt logiskt teori, och jag hoppas faktiskt att slår in. Det är i så fall en ingrediens som för egen del kommer bidra med det där lilla extra som gör att Star Wars är några av planetens bästa filmer. Enligt mig alltså. Är jag helt ute och cyklar med denna teori, eller kan den slå in?

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.