Resident Evil: Revelations

Under många år ansåg jag att Resident Evil-spelen var bland det bästa man kunde spela, med Resident Evil 4 som mästerverket. Men sen kom Resident Evil 5 som inte alls levde upp till mina förväntningar. Dels på grund av det tråkiga co-op systemet med en medhjälpare som mest sprang i vägen, dels för att det blev för mycket action som mest upprepade sig. Inte blev det bättre sedan med Resident Evil 6 som kort och gott var ett riktigt bottennapp på alla sätt och vis.

resident1

Enligt vad jag hade förstått skulle detta spel klassas som ”Resident Evil 4.5″ vilket väckte mina förhoppningar på att äntligen få njuta av ett mer skräckfyllt äventyr än de två senaste fadäserna till spel. Det börjar bra på klassiskt manér med att huvudkaraktärerna rör sig på ett begränsat utrymme, i detta fall en (jäkligt stor) båt. Spelet återgår också till de första spelen vad gäller ammunitionsbristen och de lite svagare vapnen i början, vilket gör att man som spelare sitter mera på helspänn större tiden av spelet. När man har spelat i 2,5-3 timmar i helspänt läge så att ryggen känns som efter ett tungt träningspass och man börjar skapa mardrömmar på nätterna, då har spelet hittat tillbaka till rötterna enligt mig.

resident6

En av de stora bristerna i Resident Evil 6 var att spelet hoppade mellan olika karaktärer, vilket inte tillförde något positivt för mig utan istället skapade ett tråkigt och spänningslöst spel. Här är det istället helt tvärtom då spelet hoppar mellan tre olika grupper, innehållande två karaktärer var, vilket ökar intresset och spänningen så att det stundtals nästan blir olidligt spännande. Detta är en klar förbättring då dessa hopp kommer när det är som mest spännande i spelet. Det som också är lite mera positivt är själva co-op systemet som funkar lite bättre än i Resident Evil 5. Det är bara någon gång här och var man kan bli lite irriterad på sin partner som verkar bli stelfrusen när det kommer stora monster med väldigt elaka motiv. Även actionmomenten är snäppet bättre denna gång och i kombination med skräck och spänning blir resultatet väldigt lyckat.

resident3

Men även solen har sina fläckar och tyvärr så gäller detsamma för detta spel. Den största fläcken är laddningstiden som tenderar att dyka upp lite för ofta och lite för länge. Detta kan kännas frustrerande när man har dött ett par gånger på rad och ännu en gång måste sitta och vänta på att spelet ska laddas. Denna brist påverkar tyvärr också slutbetyget smått negativt. En annan lite tråkig brist är återblickarna som visar händelser jag redan har spelat 10-30 minuter innan. Riktigt så dåligt minne har jag inte än och det känns lite som en utfyllnad. En annan mindre brist är att själva zombieaspekten i princip har försvunnit. Inga långsamma zombies som släpar fötterna efter sig och några stora spindlar dyker inte heller upp. Istället är det snarlika monster som har olika egenskaper som dyker upp för att göra livet taskigt för dig.

Spelet väcker också ett antal frågor: Om vissa av dessa agenter har erfarenhet från liknande situationer, varför har de då inte kraftigare vapen från början? Jag vet att svaret är att det inte blir lika spännande för oss spelare, men i alla fall. Och vem är det egentligen som har designat de kvinnliga karaktärernas kläder? Plaggen verkar vara helt malplacerad i dessa situationer.

resident7

På det stora hela är detta spel en riktig skön comeback för en spelserie som varit på dekis. Det når inte riktigt upp till Resident Evil 4 som är ett mästerverk, utan är mer jämbördigt med det utmärkta Resident Evil 3: Nemesis. Är ni Resident Evil-fans som jag och blev besvikna på 5:an och 6:an så är denna del ett stort steg tillbaka till den mer klassiska stilen med att springa fram och tillbaka och försöka lösa olika problem. Nu känner jag att förhoppningarna att spela ett eventuellt nytt spännande Resident Evil-spel är på väg upp igen.

 

About Mathias Linder

Är 35-årig filmfantast. Växte upp på åttiotalet med Arnold Schwarzenegger och James Bond. Gillar Charles Bronson och Sergio Leone. Ogillar uttrycket "kvalitetsfilm". Anser att George Lazenby är underskattad som James Bond. Älskar tv-spel, speciellt förtjust Resident Evil-serien. Tycker att HBO gör rätt överskattade tv-serier.

One comment

  1. Ett bra Resident Evil-spel! Det var på tiden. Även om jag tyckte att RE5 var helt okej med en mänsklig partner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.