Resident Evil: Revelations 2

in romans med Resident Evil-serien hade legat på is ett bra tag när jag satte klorna i RE: Revelations 2. Allt blev lätt ett antiklimax  efter att jag upplevt megasuccen som var Resident Evil 4, men jag bestämde mig för att det var dags att (ca 10 år senare) ge Capcom en chans att visa vad de går för.

RER2

Spelet utspelar sig den här gången i Ryssland och följer 2 tidslinjer. I den ena halvan av spelet så spelar du som Claire Redfield, som ni säkert känner igen vid det här laget om ni inte är helt nya för serien, och i den andra halvan spelar du som Barry Burton.

Storyn börjar med att Claire är på någon slags firmafest med TerraSave som plötsligt invaderas av mystiska soldater som kidnappar alla, inklusive Claire och Barry Burtons dotter Moira (som också befann sig på tillställningen), och när Claire vaknar upp befinner hon sig i en fängelsecell på en öde ö… När jag (i rollen som Claire dvs) bryter mig ut ur cellen och letat på Moira så börjar vi så snabbt som möjligt att leta efter en väg ut från stället vi förts till…

Stället du flyr från är inte allt för charmerande...

Stället du flyr från är inte allt för charmerande…

I rollen som Barry Burton så anländer jag till ön långt senare för att leta efter Moira. Jag stöter på en underlig flicka, Natalia, som är nästan omänskligt modig och visar sig besitta lite speciella förmågor. Allt eftersom tiden går inser jag/Barry att saker och ting är värre på ön än befarat och att Natalia är en viktig pusselbit i vad som pågått där.

Claire och Barry är huvudkaraktärerna i spelet, men även Moira och Natalia är spelbara. Dock är det bara Claire och Barry som bär vapen. Moira är istället utrustad med en kofot och Natalia kan plocka upp tegelstenar att försvara sig med. Det här upplägget är självklart även anpassat för co-op på konsoler, jag har dock kört PC-versionen som nu finns på Steam.

Jag har delade känslor för det här spelet. Det är riktigt trist med samma återkommande monster genom hela spelet, och storyn ganska trist. Men det finns även stundtals riktigt bra atmosfär, framförallt i den delen där jag spelar som Claire Redfield. Den halvan av spelet är även den som har mest av de klassiska pusslen som är lite av ett signum för de tidiga spelen i serien. Jag älskar att behöva tänka och klura på saker medans jag är livrädd att något ska anfalla från ingenstans, och några sådana stunder får jag här!

När jag spelar som Barry Burton är jag sällan speciellt stressad. Jag vet att jag är tungt beväpnad och att jag kan hoppa över till att styra Natalia för att ta reda på vart det finns fiender i närheten. Natalia har nämligen en speciell förmåga så när man styr henne så kan man se fienderna som en ”aura” genom väggar och dylikt. Mycket användbart men det blir lite overkill när det kommer osynliga monster som kräver att jag hoppar mellan Barry och Natalia för att se vart monstret är och sedan skjuta för glatta livet och hoppas att det inte hunnit flytta sig mellan karaktärsbytena…

Natalia kan peka ut monster som inte är synliga för Barry.

Natalia kan peka ut monster som inte är synliga för Barry.

Spelet ger inget direkt sug efter mer och som grädde på moset så är slutet oerhört otillfredsställande. Om du inte är en inbiten samlare som måste spela alla spel i serien så kan du undvika detta och istället återuppleva det fantastiska Resident Evil 4 istället.

About Johanna Åberg

22åring bosatt norr om Dalälven. Mycket förtjust i fantasy och sci-fi (Star Trek), skräckfilm och framförallt tv-spel. Mindre förtjust i värme och folkmassor. Kombinerar inomhus-intressena med väldigt många timmar i stallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.