Resident Evil: Retribution

Spel som blir filmer har ju varit ett tema som på senare år spårat ut med Battleship som absoluta bottenmärke (i alla fall än så länge). En filmserie har överlevt länge – Resident Evil. Detta är den femte filmen i filmserien och den tar vid där del fyra slutade. Paul W.S. Anderson regisserade och skrev seriens debut och han återvände i och med del fyra, om detta är bra får seriens fans diskutera, jag är inte rätt man för det. Det är action, snygga brudar, coola bilar, odöda, monster och mer pang-pang än de flesta andra filmerna jag sett. Synd bara att man glömde att en film också ska ha en story. Att se denna film liknar en kväll när polaren spelar dataspel och du får titta på. Rätt urtrist och meningslöst alltså.

Alice (Milla Jovovich) har fångats in av Umbrella som låst in henne i ett undervattenslaboratorie/fängelse. I några återblickar förklaras hur slutet i del fyra leder till Alice fångenskap. Umbrella vill undersöka hur viruset påverkat henne och gett henne övermänskliga krafter för att kunna använda detta i sin militära forskning. Alice är åter i Red Queens klor! Några gamla vänner och fiender vill befria henne och i bana efter… förlåt, scen efter scen ställs de mot olika monster, vapen och fällor i sin kamp att befria Alice och komma ut med henne. Hon kan nämligen vara mänsklighetens räddning. Samtidigt lyckas Alice komma ur sin cell och hon kämpar för att nå gruppen som vill befria henne. Deras väg mot befrielse går genom Umbrellas teststationer där de byggt upp kopior av några världsmetropoler och kör simuleringar med kloner och odöda monster. Det blir en blodig kamp mot friheten.

Det var en felläsning som gjorde att en recension av denna film hamnade i min BD-spelare. Jag hade bara sett den första filmen och hade väl inte tänkt se fler i serien frivilligt. Nu fick jag plötsligt se del fem som alltså är en direkt fortsättning av del fyra och dessa två tillsammans med seriens debut är ju gjorda av Paul W.S. Anderson – mästaren av TV-spel till film. Först var jag orolig att jag inte skulle fatta vad som hänt mellan ettan och denna och känna mig förvirrad och vilsen i Resident Evil-världen, men filmen inleds med en kort resumé som säkert täckte allt väsentligt om del 2-4 var lika storyfattiga som denna film.

Resident Evil var ju först ett spel och sedan blev det alltså filmer av storyn. Denna övergång har inte gjorts till fullo, i alla fall inte i denna gång, för hela filmen är uppbyggd som det vore ett TV-spel. Det är banor som huvudpersonen ska klara av där olika motståndare dyker upp med sina unika vapen och styrkor/svagheter och huvudpersonen hittar nya ting som vapen, rustningar och verktyg som visar sig vara nyttiga för just denna scen/bana. Varje bana är unik i sin stil. Det är laserfällor som är lagom snabba så att hjältinnan kan springa ifrån dem och dörrar som stängs bakom henne så att fienderna på förra leveln inte väller in i den nya. Visst kan TV-spel vara kul… om man spelar och är aktiv själv, men inte fan är det kul att titta på när någon annan spelar i 1,5 timme? Det suger, men inte lika mycket som denna film. När din polare spelar kan du åtminstone heja på, komma med tips/råd och retas när han inte klarar sig.

När man ser denna film får man istället mest reta sig på alla luckor i storyn, det platta skådespeleriet, de fåniga kläderna, den urdumma dialogen som i bästa fall är en mening lång åt gången. Det känns som att allt i filmen är gjort med en 15-årig kille i tanken. Det är en Milla i tajt latex, coola bilar, vapen, monster och mycket, väldigt mycket pang-pang. Men ofta blir det så löjligt att även de flesta i den avsedda målgruppen måste skratta åt fånigheterna om de bara stannade upp och tänkte till nån bråkdel av en sekund. Som när teamet som ska undsätta Alice är instängda i ett hus och en vild eldstrid med tiotals badguys varar i evigheter. Det är odöda på motorcyklar som kör runt på två hjul, fordon med tunga vapen och mängder med odöda till fots som sprayar butiken med bly. Är det då slutligen en kula av alla de tusentals som finner sitt mål och dräper en av hjältarna? Nej, självklart inte, istället är det badguyen med motorsåg som lyckas ta sig ända in i huset och såga ihjäl en av dem! På denna nivå är det rakt igenom hela filmen. Det ska se tufft ut och vara ballt för stunden men inget håller för ens en bråkdels tankeverksamhet.

Här följer två bilder som visar hur män respektive kvinnor klär sig när de ska ut i strid. Att Alice (Milla Jovovich) fått så väl anpassade kläder var för att det var det enda som erbjöds. Dessa kläder låg fint ihopvikta i speciallådor utanför hennes cell. Kommentarer känns överflödiga annat än att filmens producenter uppenbarligen inte förväntade sig några kvinnliga biobesökare.

Har du gillat de tidigare filmerna i Resident Evil-serien är möjligheterna stora att du inte tycker som jag och att även denna del i serien faller dig i smaken. Själv ska jag läsa noggrannare i fortsättningen när jag beställer filmer. För jag vill inte se sån här skit fler gånger, och absolut inte behöva skriva om eländet efter. Jag skulle behöva lobotomeras för att uppskatta denna film, kanske till och med behöva göra en huvudamputation.

 

Spel som blir filmer har ju varit ett tema som på senare år spårat ut med Battleship som absoluta bottenmärke (i alla fall än så länge). En filmserie har överlevt länge - Resident Evil. Detta är den femte filmen i filmserien och den tar vid där del fyra slutade. Paul W.S. Anderson regisserade och skrev seriens debut och han återvände i och med del fyra, om detta är bra får seriens fans diskutera, jag är inte rätt man för det. Det är action, snygga brudar, coola bilar, odöda, monster och mer pang-pang än de flesta andra filmerna jag sett. Synd…

Review Overview

Betyg

10

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.