Resident Evil: Retribution 3D

Den femte filmen i Resident Evil-serien har redan döpts om av fansen från Retribution till ”Redistribution” för att de återanvänder karaktärer från tidigare filmer och gör mer av samma lika som vi sett tidigare.Filmfenix Roney Lundell har redan sågat filmen grundligt i sin recension. Spelfilmsfranchisen baseras på spelet med samma namn och enkelt sammanfattat utspelar det sig i en postapokalyptisk värld där köttätande zombies härjar. För att möta detta finner vi sexigt klädda kvinnor som skjuter med vapen i slow motion. Varje film avslutas med en ofta fånigt forcerad cliffhanger som påminner om såpoperor mer än något annat. Första filmen är tveklöst den bästa i serien eftersom det faktiskt finns en bra grundberättelse. Producenten och regissören Paul W.S. Anderson som tycks fastnat i film baserat på spel-genren är inte riktigt lika usel som Uwe Boll. Hans enda film som håller någon högre klass är Event Horizon från 1997. Visst har Mortal Kombat och Soldier några bra ögonblick, men vi måste alltså tillbaks till filmer för femton år sedan för att hitta något av värde.

Paul W.S. Andersons filmer är ofta tekniskt väldigt bra med specialeffekter, datoreffekter och mycket stil i allt från kläder till scenerier. Det som genomgående är problemet med hans filmer är att manusen inte innehåller någon berättelse värd namnet. Brister i manuset ersätts med ytterligare actionscener och så rullar det på. Jag har inget emot Andersons visuella stil, men filmen passar bättre som TV-spel än något annat.Bilden är fantastiskt bra oberoende om du ser den i 2D eller 3D. Färgerna väl avvägda och med bra stuns. Detaljrikedomen är fantastiskt bra och knivskarp. Kontrasten i bilden är enastående med avgrundsdjup svärta och bra omfång i gråskalan. Scenen med den vita korridoren fungerar sämre och upplevs för artificiell och med avsaknad av djup som får mig att tänka på väderhallåor framför sina greenscreens. Bilden är av referenskvalitet och det är inte underligt att Red EPIC-kamerorna används så flitigt i filmindustrin just nu. Även om filmen inte är mycket att hänga i den utslängda julgranen så är den det självklara valet för att visa hur bra den nyinköpta TV’n är.

3D-versionen har fokuserat på djupkänsla mer än effektsökeri och jag blir förvånad över hur återhållsam Mr Anderson är med effekter som ska flyga ut ur skärmen, vilket inte ska ses som något negativt. Blod skvätter omkring och hylsor flyger helt i linje med filmen och ser utan tvekan häftigt ut i 3D. Det finns några scener där karaktärerna ser ut som utställda pappfigurer mot den digitala bakgrunden, men det är inget frekvent, utan snarare ett val av kort skärpedjup som ger effekten. Resident Evil: Retribution är utan tvekan bland de bättre spelfilmerna med avseende på 3D, även om det är väldigt mycket datorgenererat material är de ”vanliga” scenerna riktigt imponerande. Ta till exempel scenen i köket i början av filmen när kameran står placerad i vardagsrummet. Scenen har utomordentligt bra djupkänsla.Ljudspåret är imponerande det med. Panoreringar och effekter ger riktigt bra ljudbild och passar stilen för filmen. Det är högljutt och samtidigt detaljrikt. Aggressiviteten tar aldrig överhanden på renheten i ljudbilden och precis som bilden är den av yppersta klass. Referenskvalitet helt enkelt och ljudteknikerna ska ha en eloge för sitt arbete.

3D-utgåvan innehåller en extra skiva fylld med bonusmaterial. Skivan med filmen erbjuder två kommentarspår som är självklara för Resident Evil-fanet. På samma skiva finns borttagna och förlängda scener, även dessa i 3D. På extramaterialskivan finns ett flertal featurettes med bakom kulisserna-material och intervjuer med de inblandade. Jag tyckte extramaterialet var betydligt intressantare än spelfilmen och är väl värt att plöja igenom även för den som inte är ett hardcore fan.Tyvärr måste jag säga att Resident Evil: Retribution är en helt onödig uppföljare och utan konkurrens den sämsta i serien. Den sjätte filmen kommer förmodligen 2014 så det är inte över ännu, men vi kan hoppas att den inte blir sämre än den här. Sonys 3D Blu-ray håller rent tekniskt den absolut högsta kvalitet och är egentligen det enda självklara skälet att köpa filmen och speciellt för oss med 3D. Extramaterialet är gediget och intressant, men jag skulle nog rekommendera de flesta att hyra filmen först.

 

Den femte filmen i Resident Evil-serien har redan döpts om av fansen från Retribution till "Redistribution" för att de återanvänder karaktärer från tidigare filmer och gör mer av samma lika som vi sett tidigare.Filmfenix Roney Lundell har redan sågat filmen grundligt i sin recension. Spelfilmsfranchisen baseras på spelet med samma namn och enkelt sammanfattat utspelar det sig i en postapokalyptisk värld där köttätande zombies härjar. För att möta detta finner vi sexigt klädda kvinnor som skjuter med vapen i slow motion. Varje film avslutas med en ofta fånigt forcerad cliffhanger som påminner om såpoperor mer än något annat. Första filmen…

Review Overview

Betyg

20

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.